advertentie Banner SNLR.nl

‘Coronapatiënten lopen 500 meter en dan is het klaar’

Patiënten die genezen zijn van COVID-19 hebben nog een lange weg te gaan naar volledig herstel. Dat merken aanbieders van coronanazorg.

Coronanazorg kan bestaan uit verschillende vormen van zorg, zoals psychologische hulp, logopedie of hulp van een diëtiste. Bij beweegcentrum Medifit in Oss bieden zes gespecialiseerde medewerkers coronanazorg aan 27 ex-coronapatiënten als het gaat om bewegen. “Wat we als eerste zien is vermoeidheid.  Die klachten heeft bijna iedereen. Die vermoeidheid uit zich in lusteloosheid. Mensen hebben geen energie, kunnen soms maar 500 meter lopen en dan is het klaar”, zegt fysiotherapeut Mireille Claessens van Medifit.

Video loopt door onder tekst


Bij het beweegcentrum helpen medewerkers patiënten om aan hun conditie te werken en het opbouw van de spieren. De eerste zes weken van de behandeling verloopt digitaal, omdat patiënten vaak nog te vermoeid zijn om een bezoek aan de fysio te brengen. De oefeningen waar de patiënten mee beginnen, klinken dan ook heel simpel zoals het opstaan vanuit een stoel of het strekken van de benen.

Begin

Bij Medifit zijn patiënten in behandeling die het coronavirus al bij het begin van de uitbraak opliepen. De coronavirus bevindt zich in een beginfase en het is dan ook onduidelijk hoe lang de nazorg nodig is. “Ik verwacht dat dat tussen drie maanden en een jaar zal zitten. En dan weten we nog niet wat de restschade is voor mensen”, aldus Claessens.

Vergoeding
De nazorg bij Medifit is gericht op coronapatiënten die in het ziekenhuis hebben gelegen, en dus daadwerkelijk positief getest zijn op COVID-19, en mensen die thuis uitgeziekt zijn. De vergoeding vanuit de zorgverzekering is voor deze patiënten niet hetzelfde. “Daar zijn we van geschrokken. Vanuit de basisverzekering wordt je alleen maar vergoed vanuit de basisverzekering. Voor mensen die thuis waren geldt dat het vanuit de aanvullende verzekering komt.”

Zaterdag in Focus is meer te zien over de nazorg voor coronapatiënten. Arts Esther Cornegé-Blokland en ex-coronapatiënt Samantha Schellen zijn dan te gast.