'Cultuursnack' voor Osse basisschooljeugd
Osse basisschoolleerlingen uit groep 6 tot en met 8 hebben nieuw lesmateriaal: een digitale scheurkalender over kunst en erfgoed uit hun stad. Museum Jan Cunen en Stadsarchief keken dit idee af bij het Kröller-Müller Museum dat er een internationale prijs mee won.
'Welkom in Oss' is een online kalender vol met wetenswaardigheden over Oss. Het gaat onder andere over Romeinen, fabrieken, geloven, verzamelen en schatgraven. "Je kunt de scheurkalender zien als een cultuursnack. Docenten kunnen met deze kalender snel met hun klas aan slag met erfgoed en kunst", vertelt Janneke van Wolfswinkel, educator bij Museum Jan Cunen.
De website is bedoeld om in de klas op het digibord te projecteren. "We hebben over veel van deze thema’s ook uitgebreide projecten voor het onderwijs, maar we horen regelmatig dat docenten ook op zoek zijn naar mogelijkheden om kort in de klas met kunst en cultuur bezig te zijn, zonder dat ze eerst hele handleidingen hoeven te lezen", legt erfgoedspecialist Martine Eerelman van Stadsarchief Oss uit.
Schatgraven, oorlog en fabrieken
Op basisschool de Teugelaar doen ze al veel aan cultuur, en de scheurkalender kan daarbij helpen. De leerlingen weten al waar ze meer over willen weten, bijvoorbeeld de oorlog. "Ik vind het speciaal dat je daar op kunt terugkijken, want toen ging het allemaal heel anders. Ik vind het leuk om daarover te leren", zegt de 10-jarige Jesslin.
"Schatgraven vind ik erg interessant. Dan hoop ik kogels te vinden, net als botten en fossielen", vertelt Shiloh (11). "Wat deden ze vroeger in de fabrieken? Want nu werken we gewoon overdag van 9 tot 5 of iets langer, maar dat was vroeger wel anders", wil de 11-jarige Isabel wel weten. "Kinderen zijn heel erg geïnteresseerd in wat er nu gebeurd in Oss, en wat er vroeger was. Ik denk dat de scheurkalender heel mooi is voor de kinderen", aldus leerkracht Emiel Kroese.

Alle 12 thema's van Welkom in Oss.
Het Kröller-Müller Museum in Otterloo was de eerste met zo'n scheurkalender. In 2019 kreeg het museum een internationale prijs voor museumeducatie voor het concept. De Osse idee is in coronatijd verder uitgewerkt, daarna getest en aangepast. Afgelopen maandag presenteerde Osse Kunstinstellingen voor het Onderwijs (OKVO) de definitieve versie aan het onderwijs.
De digitale scheurkalender over Oss is door iedereen online te bekijken, door in te loggen met het wachtwoord 'Oss'. Het Kickstart Fonds heeft bijgedragen aan de totstandkoming van de online tool.