D66-fracties willen een lightrail tussen Den Bosch en Tilburg

De D66-afdelingen Den Bosch, Vught en Tilburg hebben een plan van aanpak gemaakt om verschillende plaatsen en plekken op het traject Tilburg-Den Bosch aan te sluiten als stopplaats voor de trein. Rob Jetten, fractievoorzitter van D66 in de Tweede Kamer, reageert enthousiast, net als D66-raadslid Geert Verbruggen.

Het gaat om kleinschalig spoorvervoer met als stopplaatsen Berkel-Enschot, Van Gogh Nationaal Park (Udenhout/Biezenmortel), Helvoirt en Vught-Noord. Het plan is zondagmiddag aangeboden aan Rob Jetten. “Hier gaat mijn spoorhart harder van kloppen, ik ben nu al fan”, zei hij enthousiast.

Een spoortraject tussen twee grote steden waar verschillende plaatsen aan liggen, maar waar de trein niet stopt, is volgens D66 best bijzonder. “Maar het is wel het geval op het traject Tilburg – ’s-Hertogenbosch, waar aanwonenden iedere dag vooral passagierstreinen voorbij zien rijden, maar niet in- of uit kunnen stappen.”

(Tekst loopt door onder de video)

De D66-fracties willen met de betrokken gemeenten, de provincie en het rijk een gezamenlijk haalbaarheidsonderzoek gaan doen naar -in eerste instantie- een pilot met lightrail op bestaand spoor. Duidelijk moet worden of het mogelijk is een lichte trein te laten rijden. Er hoeven volgens de fracties geen complete stations aangelegd te worden.

Woordvoerder Liesbeth Sjouw voor D66 in de Provinciale Staten van Brabant reageerde ook enthousiast op het idee.  “Een geweldig plan, ik ga het inbrengen in de Provinciale Staten.”