advertentie Banner SNLR.nl

D66 stelt weer vragen over Geffense Plas

D66 in Oss stelt wederom vragen over overlast bij de 'gratis kant' van de Geffense Plas. Volgens de partij wordt er aan het openbare gedeelte van de plas onder meer vuur gestookt.

Vorig jaar juli stelde de partij ook al vragen over de overlast die er toen was. Toen zouden naalden gevonden zijn en er zou worden gedeald. Ook waren er berichten over wrakken van fietsen en scooters die in de plas werden gedumpt. Nu, in mei, dienen de eerste meldingen van overlast zich al aan volgens D66. "Wij hopen dat we voor de grote vakantie toch echt met beleid kunnen komen dat past op de vragen die voorliggen. Immers, slechts handhaven is onvoldoende", stelt de partij.

Perry van Casteren, beheerder van de Geffense Plas, trok vorig jaar tegenover Dtv al aan de bel. Hij zei al twintig jaar met de gemeente in gesprek te zijn over de overlast, maar die doet volgens hem helemaal niks. "Het is daar gewoon een vrijstaat van bende", laat Van Casteren weten. De beheerder geeft aan er veel overlast van te hebben, ook al gebeurt het niet op zijn terrein. "Mensen dumpen van alles in het water. Ze slaan bijvoorbeeld flesjes kapot en gooien het glas vervolgens in het water dat de volgende dag aanspoelt op ons strandje. Elke ochtend moeten we weer een ronde langs het water maken om alles schoon te houden."

D66 wil onder meer weten van de gemeente hoe ze met de situatie omgaan, maar vraagt ook hoe de huidige toegang van de Geffense Plas uitnodigender gemaakt kan worden voor grootschalige recreatie. Ook stelt de partij vragen over vergunningplichtige evenementen. Volgens D66 heeft de gemeente in 2016 een toezegging gedaan dat er één zo'n evenement per jaar zou zijn, maar de partij suggereert dat er ook dit jaar meerdere evenementen georganiseerd worden.

Ook is de partij benieuwd naar de stand van zaken van het co-creatieplan met betrekking tot de plas. In 2017 gaf de gemeente aan met alle betrokken partijen tot een plan voor de Geffense Plas te komen en D66 wil weten of er al tastbare resultaten zijn.