advertentie Banner SNLR.nl

D66 wil soepelere regels milieustraat om afvaldumping te voorkomen

DEN BOSCH - D66 wil dat de regels voor het aanleveren van afval bij de milieustraat worden versoepeld. De partij hoopt daarmee op minder afvaldumpingen in het buitengebied.

âWij pleiten ervoor om niet-noodzakelijke drempels, zoals openingstijden, legitimatieplicht, de manier van aanleveren en administratieve meldingen weg te nemenâ, schrijft D66-fractievoorzitter René van den Kerkhof aan het college. Hij vindt dat het college daarvoor in overleg moet met beheerders van de milieustraten: âZij hebben immers het beste zich op wanneer ze mensen moeten wegsturen. Ze kunnen een rol spelen om afvaldumpingen te voorkomen.â

Uit een steekproef van de Brabantse Milieufederatie blijkt dat in Brabant ongeveer vijfduizend dumpingen per jaar zijn. Een klein deel daarvan is drugsafval, maar het meeste is huis-, tuin- en keukenafval.

Maatregelen provincie

D66 wil dat de gemeente ook investeert in een bewustwordingscampagne, net als de provincie. De provincie trekt voor de komende twee jaar bijna drie miljoen euro uit voor toezicht en een campagne, D66 wil dat de gemeente soortgelijke maatregelen neemt.

Omdat er ook afval wordt achtergelaten op terreinen van natuurbeheerorganisaties vraagt D66 of het college met die organisaties afspraken wil maken over het gratis inleveren van afval. âDe investeringen die zij moeten doen voor het inleveren van het afval, gaan ten koste van investeringen in natuurbeheerâ, zegt Van den Kerkhof.