Dakloze arbeidsmigrant slaapt in Mariakapel in Lith, pastoor regelt onderdak

Een vrouw uit Lith heeft zaterdagavond een 20-jarige Poolse man geholpen. Ze trof hem met al zijn spullen aan in de Mariakapel in Lith, die ze iedere dag schoonmaakt en afsluit.

Wiet van Gaalen schrok zaterdagavond wel even, toen ze tussen een groot aantal tassen een man zag slapen. Verbaasd en enigszins angstig vertrok ze en belde ze de politie  om te vragen wat ze moest doen, waarop een wijkagent een kijkje kwam nemen. Die verzocht de man  om te vertrekken en verwees hem naar het Verdihuis in Oss.

De man, een jongen van 20, kwam uit Polen en zou maandag werk en onderdak krijgen.  Hij had van de agent het adres van de opvang in Oss gekregen, maar kon daar met al zijn bagage te voet niet komen en bussen reden zo laat ook niet meer.

Van Gaalen vertelde het verhaal tegen haar dochter Anke en die bleek de man eerder die dag al op straat gezien te hebben. "Ik zag hem met vier hele grote tassen zeulen en toen mijn moeder vertelde dat er een man in de kapel lag, ging er een lampje branden", vertelt ze. Toen ze te horen kreeg dat de man zo laat nog in de regen op straat is gezet, kreeg ze medelijden en adviseerde ze haar moeder om de pastoor te bellen. Die heeft uiteindelijk een taxi voor de man betaald, zodat hij toch veilig en droog in het Verdihuis kon slapen.