Dassenburcht zorgt voor langzame treinen in Geffen

Treinen tussen Oss en Den Bosch rijden ter hoogte van Geffen momenteel maximaal 80 kilometer per uur. Dat is uit voorzorg omdat er in de spoordijk een dassenburcht is aangetroffen.

Een woordvoerster van het bedrijf benadrukt dat treinreizigers zich nu in ieder geval geen zorgen hoeven te maken dat de dijk teveel is verzwakt. Door de snelheidsbeperking wordt het spoor al minder belast dan normaal. Verder zijn er sensoren onder het spoor aangebracht die meteen een seintje geven als er sprake mocht zijn van een lichte verzakking. De beheerder, Strukton, kan dan snel extra ballast storten. Volgens ProRail is dat alleen een tijdelijke maatregel en is er echt een structurele oplossing nodig.

Wachten op ontheffing

Omdat de dassen beschermd zijn, moet er eerst een ontheffing komen om de dieren te kunnen verplaatsen. Een eerste aanvraag bij de Omgevingsdienst Brabant Noord was afgewezen omdat die niet voldoende was onderbouwd. De tweede aanvraag wordt binnenkort ingediend bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

ProRail laat momenteel twee onderzoeken uitvoeren. Het eerste gaat over de verhuizing van de dassen en over het voorkomen dat ze op dezelfde plek terugkeren. Het tweede, een technisch onderzoek, moet aantonen dat er echt problemen kunnen ontstaan als er niets verandert aan de situatie.

Wanneer de tweede aanvraag voor een ontheffing wordt ingediend is nog niet helemaal duidelijk en dus ook niet wanneer de uitslag komt.