De A2 bij Den Bosch moet een zonnige toekomst tegemoet gaan

Het snelwegenlandschap van de A2 bij Den Bosch moet veranderen in een zonnepark waarbij elke meter snelweg energie gaat opleveren.

Dit vinden de politieke partijen D66, GroenLinks, VVD, Rosmalens Belang en de PVDA. Voor hen is het van groot belang om de energie- en klimaatdoelstellingen te halen. "De A2 is een groot project en gaat niet alleen over energie. We zijn aan het kijken hoe we de weg kunnen verbinden met de natuur. Het is nu al belangrijk dat we aandacht geven aan dit onderwerp", vertelt René Vonk van GroenLinks. 

De klimaatdoelstellingen halen moet volgens de Bossche partijen gebeuren  bij de A2 omdat er daar ruimte is voor energieopwekking. Dit kan over, naast en in de weg. René Vonk ziet mogelijkheden in geluidsschermen. "Je kan in geluidsschermen ook zonnepanelen verwerken. Daar zouden kansen liggen. Of het mogelijk is om zonnepanelen in de weg te plaatsen is nog onduidelijk."

De komende tijd worden plannen gemaakt voor aanpassingen van de A2 op het traject tussen Deil en Vught. De coalitiepartijen en de PvdA willen dat de deze voorstellen meegenomen worden in het traject. 

Daarnaast vragen de partijen het college ook om actief te lobbyen bij Het Rijk, Rijkswaterstaat, provincie en andere A2 partners om naast het beschikbaar stellen van ruimte ook het realiseren van energieprojecten in dit gebied mogelijk te maken.