De Bossche Groenen bezorgd over de das; ‘waarom duurt het zo lang voordat beloofde bescherming wordt uitgevoerd?’

Op de Berlicumseweg tussen Rosmalen en Berlicum zijn dassen nog altijd niet beschermd tegen het verkeer. Partij De Bossche Groenen trekt nog eens aan de bel bij het college.

De eerste keer dat de Bossche partij aandacht vroeg voor de das was eind 2018, toen twee dassen op dezelfde dag werden doorgereden. De schreeuw om bescherming voor de das leverde niets op. Na nieuwe vragen in mei 2020 en januari 2021 merkt de partij op dat er nog altijd geen rasters geplaatst zijn op de Berlicumseweg.

Integendeel, volgens de partij. “Er is op verschillende plekken graafactiviteit te zien. Daarbij graven zij ook op minder gunstige plekken, zo bleek een paar weken geleden. Direct naast het fietspad langs de Berlicumseweg was een dassenpijp gemaakt. Daar is melding van gemaakt bij de gemeente, met als doel de veiligheid van zowel de das als de fietser te borgen. Tot onze verbazing en ontsteltenis blijkt deze dassenpijp nu niet afgezet of anderszins gemarkeerd, maar dichtgestort te zijn. En dat mag niet, want de das en zijn burcht zijn beschermd”, aldus Rianneke Mees van De Bossche Groenen.

De partij heeft het college van B en W nu om opheldering gevraagd waarom het zo lang duurt om de volgens de partij beloofde bescherming uit te voeren. Ook wil de partij weten waarom de dassenpijp is gedicht en wanneer de rasters op de Berlicumseweg worden geplaatst.