De Bossche Groenen: ‘dierenwelzijn geschonden bij nertsenfarm Rios Mink’

Het dierenwelzijn op nertsenfarm Rios Mink in Rosmalen wordt ernstig geschonden en daar moet tegen worden opgetreden. Dat stelt de fractie van De Bossche Groenen (DBG) die vragen heeft gesteld aan het college van B en W.

Het kabinet besloot onlangs dat er in maart definitief een einde komt aan de nertsenfokkerij in Nederland omdat in veel van deze bedrijven corona was aangetroffen. DBG wijst er op dat wethouder Geers had aangegeven dat de laatste dieren bij Rios Mink begin november gedood zouden worden. De partij zegt nu beelden te hebben gezien van Animal Rights van 12 november waarop de Europese regels over het doden van dieren duidelijk zouden worden geschonden.

Dierenmishandeling

Zo zouden nertsen aan hun poten of staart worden opgetild en zouden ook de regels voor het vergassen van de beesten niet worden nageleefd. Verder worden volgens de partij de hygiënevoorschriften niet goed opgevolgd door de medewerkers waardoor er gevaar is voor coronabesmetting. De Bossche Groenen wijst erop dat Rios Mink al eerder een boete heeft gekregen van de NVWA wegens dierenmishandeling. 

De partij wil onder meer van het college weten of zij de eigenaar van  het bedrijf gaat aanspreken en of er een coronatest of quarantaine moet komen voor de medewerkers van Rios Mink.