De bouwplaats van buurtbewoners gaat tijdelijk op slot

De Graafse Akker gaat tijdelijk op slot. Woensdag werden vernielingen aangericht op de plek, waar vrijwilligers met hergebruikte materialen een buurtwerkplaats aan het bouwen zijn.

Beheerder Albert van der Mosch was onaangenaam verrast toen hij woensdag het terrein van de Graafse Akker opliep, en daar gebroken ruiten plus een waterballet aantrof. "Ze hadden de ramen vernield en een leiding doorgeknipt, vervolgens ook nog de kraan aangezet zodat alles blank stond", zegt hij. 

De Graafse Akker is een groot groen terrein dat achter de Albert Heijn aan de Graafsweg in Den Bosch ligt. Op het terrein worden allerlei activiteiten voor en door buurtbewoners georganiseerd. Zo verbouwen mensen zelf groente, staan er kunstwerken en verrijst er een buurtwerkplaats helemaal opgetrokken uit gerecyclede materialen. Gebouwd door vrijwilligers, die zonder ervaring in de bouw mogen meehelpen aan de constructie. Weliswaar onder toezocht van een écht bouwbedrijf, maar toch.

Buurman en Buurman
"We hebben allerlei materialen gezocht en gevonden die al gebruikt waren. Het beton waar de fundering van is gelegd, de balken die de constructie dragen, het piepschuim voor de isolatie" zegt Sophie Gruijter, grondlegger van de Transfarmers. Op de bouwplaats zijn twee vrijwilligers met zijn tweeën een klusje aan het doen, met veel discussie zoals Buurman en Buurman dat zo goed kunnen. Ze zijn piepschuim aan het doorbranden met een zelfgemaakte zaag. De gezaagde blokken worden als isolatie gebruikt in de buurtwerkplaats. 

Het is jammer, vinden de mensen van de Transfarmers, een organisatie die de gezamenlijke volkstuin heeft geïnitieerd en ook het terrein beheert. Maar het kan even niet anders: het hek van de Graafse Akker gaat voorlopig op slot door de vernielinen. Bewoners die zich geroepen voelelen om een dagdeel in de week mee te helpen als 'host' van de Graafse Akker zijn van harte welkom.

advertentie

Lees ook deze artikelen