De gemeente Maashorst: terugblik op het eerste jaar
Het eerste jaar van het bestaan van de gemeente Maashorst stond in het teken van het samenvoegen van twee gemeentes. In het programma Focus blikt loco-burgemeester Gijs van Heeswijk samen met presentator Patrick Huisman terug.
Loco-burgemeester
Waar normaal gesproken de burgemeester op de stoel plaatsneemt, zit daar dit jaar loco-burgemeester Gijs van Heeswijk (Jong Maashorst). Hij neemt de honneurs tijdelijk waar voor Paul Rüpp, die een aantal maanden geleden onverwacht ernstig ziek werd.
“Dat is in de eerste plaats buitengewoon triest, voor Paul zelf, zijn kinderen, maar ook voor het hele gemeentehuis. Het is een energieke man met een duidelijke visie.”
Die visie had hij graag willen doortrekken. Rüpp trad pas in september aan. Eigenlijk alleen tijdelijk, maar vrij snel werd duidelijk dat hij toch langer in dienst van de gemeente wilde blijven. Dat maakte zijn vertrek extra triest.
Rianne Donders zal Rüpp vanaf volgend jaar als burgemeester van Maashorst vervangen.
Combineren
Het jaar begon met het samenvoegen van de twee gemeentes Landerd en Uden. Nu zitten ze samen in een nieuw gebouw. “Eerder dit jaar hebben we nog vergaderingen in zowel Zeeland als Uden gehad.”
Das was wel wennen. “We hebben het afgelopen jaar 120 nieuwe medewerkers mogen verwelkomen. Desalniettemin hebben een adequate dienstverlening neergezet.”
Na de inval in Oekraïne zette de gemeente in verschillende kernen opvang op. Maar ook voor vluchtelingen uit andere landen werden gebouwen klaargemaakt. “We hebben het op een hele goede manier gedaan, andere gemeentes hebben dat letterlijk van ons gekopieerd.”
Na de opvang kwam de energiecrisis. Die bereikte de gemeente al vrij snel. Inwoners kwamen in de problemen, maar ook verenigingen en sportclubs. “We proberen waar we kunnen mee te helpen, maar we kunnen niet iedereen helpen.”
Voor Van Heeswijk was de samenwerking met de raad zeer positief. Zo ging de begroting zonder enige problemen door de raad, tot verbazing van de pers en ook de politiek. Moet er niet wat tegengas komen, vroeg Huisman zich af.
“We hebben een bestuursakkoord gemaakt waarin de input van alle partijen is verwerkt. Ook uniek is dat alle voorgedragen wethouders unaniem zijn goedgekeurd door de raad. Zelfs oppositiepartijen hebben hun handtekening onder de begroting gezet.”
Kerstboodschap
De plaatsvervangend burgemeester mocht tot slot nog het woord richten aan de inwoners van de gemeente Maashorst.