advertentie Banner SNLR.nl

'De kersenoogst is totaal mislukt'

"De oogst is totaal mislukt door Monilia-rot", vertelt voorzitter Albert van Rosmalen van kersenboomgaard D'n Ujese Boogerd. Door de schimmelziekte kan de Udense stichting voor het tweede jaar op rij niet de vruchten plukken van hun harde werk.

Het stuk land aan de Patrijsweg telt zo'n 80 kersenbomen en een handvol schapen. Onder normale omstandigheden wordt ieder jaar rond deze tijd door een aantal vrijwilligers een deel van de kersen geplukt uit de bomen en verkocht, maar voor het tweede jaar op rij gooit de natuur roet in het eten. Eerst verpestte een kersenvlieg de vrucht en nu heeft een schimmelziekte ervoor gezorgd dat D'n Ujese Boogerd weer geen kersen heeft. 

Een van de mogelijke oorzaken is dat de Udense kersenboomgaard geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. "Dat is ook geen optie, want dat zou niet passen bij het historische karakter van de kersenboomgaard", aldus Van Rosmalen. 


Tekst gaat verder onder de video

Kersen van Toon
In tegenstelling tot D'n Ujese Boogerd heeft Toon Kanters uit Odiliapeel wel kersen, maar ook zijn oogst valt vooralsnog tegen. "Ik weet niet waar het precies aan ligt. Misschien het schrale weer of de bestuiving", legt de oprichter van Kersen van Toon uit.

Desondanks heeft de kersenplukker meer dan genoeg voorraad voor zijn klanten, die van heinde en verre komen. "Ze komen helemaal uit Eindhoven en Helmond voor onze kersen."