De kop is eraf: toekomstige hotelkamer van Bossche kraan gaat de lucht in

Met het loskoppelen van de machinekamer van de hijskraan op de Tramkade is een begin gemaakt met de transformatie van de kraan van de voormalige mengvoederfabriek. Na de zomer moet dit een luxe hotelkamer zijn.

De zwaarste kraan (400 ton) van transportbedrijf M.J. van Riel was er woensdagochtend voor nodig om de 39 ton wegende machinekamer weg te takelen. Grappig feitje: ditzelfde bedrijf zette de kraan er in 1977 ook op. "Heel spannend dat het nu zover is", reageert Maarten Kierkels, initiatiefnemer van het project. Hij wil dit gedeelte van de Tramkade nieuw leven inblazen door een overnachtingsplaats van de hijskraan te maken. 

Kierkels: "We zijn twee jaar met de plannen voor het project bezig geweest en nu starten we dan eindelijk met de uitvoering." Het loskoppelen van de machinekamer is een operatie die uiteindelijk ruim drie uur duurt. Nadat de machinekamer aan het eind van de ochtend na 42 jaar weer op Bossche grond staat, gaat een bouwbedrijf in Vinkel ermee aan de slag. 

"Het originele ontwerp van de hijskraan blijft zichtbaar", zegt Victor Kooijmans, verantwoordelijk voor de bouw van de hotelkamer. "Maar de kamer wordt uitgebouwd met glas en die delen accentueren we met kleur." Een wenteltrap gaat gasten naar de hotelkamer leiden. En hoewel de kamer 12 meter boven de grond komt, kunnen zelfs hotelgasten met hoogtevrees er terecht, volgens Kierkels.

"Binnen in de hotelkamer gaat het voelen als een normale hotelkamer. Maar dan zonder buren boven, naast en onder je." Nóg een verschil met een 'doorsnee' hotelkamer: in de kamer van de hijskraan kunnen logees hun eigen uitzicht bepalen. "De hijskraan is in drie posities te draaien." 

Naar verwachting is de hotelkamer in september van dit jaar af. De hotelkamer is vanaf 1 januari te boeken. Een nachtje slapen boven het water kost tussen de 300 en 400 euro.