‘De oudjes worden weer afgestraft’

Reizen met de taxi is onmogelijk voor sommige ouderen, want de scootmobiel mag niet mee. “Ik kan nergens naartoe.”

De 82-jarige Jan van den Broeke uit Oss heeft een chronische longziekte en is afhankelijk van een scootmobiel omdat hij moeite heeft met lopen. Uitjes naar de apotheek, vrienden of familiebezoek zitten er nu even niet in, want de scootmobiel mag hij niet meenemen wanneer het met de taxi reist. “Ze straffen de oudjes weer”, aldus Van den Broeke.

Tekst loopt door onder video

De reden dat de scootmobiel niet mee in de taxi mag heeft volgens José Ie van Regiotaxi Noordoost-Brabant niets te maken met de 1,5 meter afstand. “Het heeft te maken met de vele contactmomenten. De chauffeur moet op de scootmobiel gaan zitten om de scootmobiel in de taxi te zetten.” De passagier mag dit niet zelf doen, omdat het gevaarlijk is om op de scootmobiel te zitten wanneer deze op de lift staat. “Dat heeft te maken met aansprakelijkheid”, vertelt Ie.

De rolstoel kan daarentegen wel mee, omdat hiervoor minder contact nodig is. Volgens Ie zijn de richtlijnen wat onduidelijk. “Zelf snap ik het verschil niet zo goed tussen contactmomenten voor een rolstoel en een scootmobiel.” Toch snapt ze dat chauffeurs geen risico nemen en scootmobiels weigeren.

Wanneer de scootmobiel toch mee de taxi ingaat, kan de chauffeur een boete riskeren en dat risico willen taxibedrijven niet nemen. Volgens Ie hebben taxibedrijven het zwaar in coronatijd, want de 700 ritten die het bedrijf normaal gesproken per dag laat uitvoeren worden nu bij lange na niet gehaald. Inmiddels zijn er kamervragen gesteld over het meenemen van een scootmobiel. “Maar zo lang er richtlijnen zijn, houden wij ons daar aan”, aldus Ie.

Intussen zijn er voor Van den Broeke geen alternatieven. “Ik zou niet weten wat ik moet doen”, zegt hij wanhopig.