De Saren één van de favoriete verblijfplaatsen voor eikenprocessierups

De Bossche straat De Saren is een risicogebied als het gaat om de aanwezigheid van de eikenprocessierups.

De Saren is in een overzichtskaart over de bestrijding van de eikenprocessierups van de gemeente Den Bosch, aangemerkt als één van de gebieden waar de gevreesde rups actief is.

Volgens Jan van Beusekom, vicevoorzitter van de Wijkraad Maaspoort, kunnen mensen nu dan ook het beste De Saren links laten liggen: “Langs De Saren staan de meeste eiken. Als ik een voetganger of fietser was, zou ik De Saren mijden.”

Om de overlast van de rups te bestrijden, stelde de gemeente eerder al zeshonderd nestkastjes beschikbaar, bestemd voor mezen. Deze vogels zijn namelijk de natuurlijke vijand van de eikenprocessierups.

Van de zeshonderd kastjes zijn er 49 verspreid in de Maaspoort. En hoewel deze kastjes al begin februari zijn opgehangen, vreest Van Beusekom dat er alsnog te laat is gehandeld.

“Ik ben geen vogelkenner, maar in mijn ogen zijn we te laat geweest. Het liefst gaan we ze in het najaar al ophangen. Die beestjes hebben tijd nodig om eraan te wennen, dat zag ik ook bij mezelf in de tuin. Daar kwam een koolmees een paar keer bij het kastje kijken, maar hij maakte er geen gebruik van.”