De vrijheidsfiets is van stal en straks kunnen alle Bosschenaren erop
De kransen van de dodenherdenking op 4 mei liggen er nog, maar woensdagochtend werd in de tuin van vrede en vrijheid de vrijheid gevierd. Met een speciale vrijheidsfiets. 'De omafiets was hét symbool van vrijheid in de oorlog'.
Afgelopen maanden is er door verschillende Bosschenaren hard gewerkt aan de fiets, die vandaag gepresenteerd werd in de tuin van vrede en vrijheid. De fiets is volledig gehaakt in de Nederlandse driekleur, en de wielen zijn versierd met rood-wit-blauwe blikjes.
Bekijk de reportage hieronder.
Een hels karwei voor Corrie van Rijthoven, die meehielp met het 'in elkaar haken' van de fiets: "Ik heb natuurlijk nog nooit een fiets gehaakt, wist niet wat ik tegen zou komen. Maar het is uiteindelijk goed gelukt!"
Bastion Oranje en de Bossche Broek
Vanuit de Casinotuin maakten vijf Bosschenaren beurtelings een fietstocht naar een plek in de stad die hen aan vrijheid doet denken. Stadschroniqueur Eric Alink beet het spits af en hield zijn tocht kort: hij toog richting Bastion Oranje: "Dit is voor mij dé plek die symbool staat voor vrijheid", zegt hij. "Je kan hier eindeloos ver weg kijken, dat is vrijheid. Maar tegelijkertijd is dit de plek waar in 1629 de vrijheid bedreigd werd, door de troepen van Frederik Hendrik."
Waarom een fiets?
"In de oorlog was een omafiets het teken van vrijheid. Verzetsstrijders maakten daar gebruik van en ze moesten vaak ingeleverd worden bij de Duitsers. Nu dopen we hem om tot vrijheidsfiets en kijken we naar de toekomst", vertelt Birgitta Hermans namen de stichting Ik sta voor vrijheid, vrede en vriendschap.
Daar sluit Alink zich bij aan: "Vijf jaar geleden gaf ik fietslessen aan vluchtelingen die bij Autotron gehuisvest waren. De meesten wisten niet hoe dat moest, maar toen ze een fiets kregen hadden ze de vrijheid om dingen op eigen houtje te leren kennen. Dát is vrijheid."
Na woensdag is de fiets een maand lang te vinden in de Bossche binnenstad, zodat iedereen er een rondje op kan fietsen. "Hij staat niet op slot", zegt Hermans. "Het is niet voor niets een vrijheidsfiets. We volgen hem alleen met GPS zodat we kunnen zien of hij nog in de stad is!"