Demonstranten Extinction Rebellion aangehouden in ING-kantoor Den Bosch
Vijf rebellen van Extinction Rebellion zijn zaterdagmiddag om half twee het ING-kantoor aan de Kerkstraat in Den Bosch binnen gegaan voor een protest. Rond kwart voor vijf werden ze aangehouden omdat ze na sluitingstijd van geen wijken wilden weten. De vijf zijn verhoord en in de loop van de avond weer vrijgelaten.
Die oranje leeuw heeft olie aan z’n klauwen
Demonstrant Extinction Rebellion
De actie werd tegelijkertijd gehouden bij 22 andere bankkantoren in Nederland. De actiegroep eist dat ING stopt met de financiering van en de dienstverlening aan de fossiele industrie. “We voeren al langer actie, maar ING wil niet luisteren. Klanten moeten nu ook maar eens weten wat hun vertrouwde bank doet met hun geld. Die oranje leeuw heeft olie aan z’n klauwen”, zegt een van de demonstranten.

Gaan niet vrijwillig weg
In onder meer Amsterdam en Nijmegen hebben de actievoerders zich vastgeketend of -gelijmd. Zij weigerden te vertrekken als ING niet per direct toezegt te stoppen met het financieren van de fossiele industrie. Ook de actievoerders in Den Bosch waren in ieder geval van plan voor sluitingstijd om 16.00 uur niet vrijwillig weg te gaan. Toen zij er rond 16.45 uur nog waren, werden ze aangehouden. De vijf werden zaterdag nog verhoord en uiteindelijk in de avond vrijgelaten.
Woordvoerder Sifra Timmermans deelde in Den Bosch op straat flyers uit. "We hebben bijna geen tijd meer om de ergste gevolgen van de klimaatcrisis te voorkomen", vertelt Timmermans. "Daar past het fossiele beleid van ING niet in. Daarmee jagen ze de klimaatcrisis juist nog meer aan.”
Niet de eerste keer
Volgens Extinction Rebellion is ING met 8,5 miljard euro de grootste financierder van fossiele brandstoffen van alle Nederlandse banken. Maart dit jaar kondigde ING aan hiermee te stoppen. Extinction Rebellion bestudeerde dit besluit en concludeerde dat het enkel gaat om de directe financiering aan fossiele projecten. Dit jaar voerde de groep al zeven keer eerder actie tegen ING, voornamelijk bij het hoofdkantoor in Amsterdam. Die demonstranten belandden daardoor een nacht in de cel.