Den Bosch besluit meer de stem van de woningzoekende te willen horen
De stem van mensen die nog geen woning hebben wordt minder goed gehoord dan de mensen die al een huis bezitten. Dat vindt D66 in Den Bosch en dat moet gaan veranderen. Dat bleek dinsdag bij de behandeling van de voorjaarsnota in de Bossche gemeenteraad.
D66 wijst hierbij op de afspraken die de coalitiepartijen vorig jaar maakten toen ze aantraden. Daarin stond: “We zoeken de verbinding met alle inwoners. De mensen met een luide en zachte stem én de stemmen die we nog niet horen.”
Volgens de partij worden woondebatten vaak gedomineerd worden door insiders op de woningmarkt, mensen die dus al een woning hebben, en komen woningzoekenden daar niet of nauwelijks aan het woord. Het gaat dan vaak om woningbouwplannen waarbij omwonenden fel tegen zijn. Voorbeelden daarvan waren in de afgelopen jaren de bouwplannen in het Annapark en bij de locatie Brabantbad.
D66 zegt dat dat veel van de bouwplannen vertraging op dreigen te lopen. Niet alleen door een tekort aan personeel of materialen, dan wel door negatieve geluiden vanuit de omgeving. “In deze tijd van grote woningnood wordt de stem van zij die al een woning bezitten beter gehoord dan de stem van de woningzoekenden. Woningzoekenden zitten vaak niet aan tafel en hebben het nakijken. Zij komen onvoldoende aan het woord bij plan- en beleidsvorming, terwijl bij een goede belangenafweging ook de stemmen die minder vanzelfsprekend zijn, goed gehoord moeten worden”, aldus de grootste partij in de raad.
VVD, D66, PvdA, GroenLinks, CDA, SP, Volt, Rosmalens Belang, Voor Den Bosch, gewoon ge-DREVEN en Bosch Belang stemden voor het voorstel. Leefbaar 's-Hertogenbosch, De Bossche Groenen, 50Plus, Partij voor de Dieren en PVV waren tegen.