Gemeenten tevreden over horecacontroles via de ‘check-app’

De controles in de Bossche horeca via de coronacheck-app zijn afgelopen weekend volgens de gemeente ‘over het algemeen goed gegaan’. Ook in Oss en Uden heeft het niet gezorgd voor grote problemen. De gemeente Bernheze voerde geen controles uit.

Er werd in het weekend via de app en een QR-code gecontroleerd wie er naar binnen mocht. Meestal ging dat dus goed maar volgens een woordvoerder van de gemeente ’s-Hertogenbosch waren er ook wat knelpunten. Zo was er niet altijd een goede verbinding met de app en was er soms discussie met klanten over de check-vraag. 

Handhavers van de gemeente waren afgelopen vrijdag al bij horecaondernemingen langs geweest om te praten over de toegangscontrole en de overige maatregelen. Toen gaven volgens een gemeentewoordvoerder de meeste horecaondernemers al aan dat ze zouden gaan controleren. In sommige gevallen waren voor de controles beveiligers ingehuurd. Een aantal ondernemers gaf wel aan het een lastige situatie te vinden omdat ze zelf geen handhavers zijn. Er zijn afgelopen weekend geen boetes of waarschuwingen uitgedeeld aan de Bossche horecaondernemers.

'Ondernemers goed op de hoogte'

Ook in Oss kijkt de gemeente terug op een goed verlopen weekend. “Alle horecaondernemingen die dit weekend gecontroleerd zijn, waren goed op de hoogte van de regels met het coronatoegangsbewijs”, zo laat een woordvoerder van de gemeente weten. “We hebben gezien dat de Osse horeca er alles aan doet om het zo goed mogelijk te laten verlopen."

Zaterdagavond zorgde overbelasting van de app er wel voor dat er bij Theater de Lievekamp een lange wachtrij voor de deur kwam te staan.

Uden: 'naar tevredenheid verlopen'

Ook volgens de gemeente Uden is het eerste weekend met de coronatoegangsbewijzen naar tevredenheid verlopen, ook al was het voor de horeca en de bezoekers nog even wennen. Volgens een woordvoerder zijn er geen signalen geweest dat de controles niet goed zijn verlopen. De boa’s hebben dan ook niet in actie hoeven te komen.

“De gemeente en de horeca staan in goed contact met elkaar over het doen naleven van de corona-maatregelen”, aldus de gemeente Uden in een reactie. “Uiteraard blijven wij de situatie monitoren en blijven wij in contact met de horeca en de sportverenigingen. Daar waar we signalen krijgen dat QR-codechecks niet of niet goed worden uitgevoerd, ondernemen we actie. Daarnaast voeren we de komende weken steekproefsgewijs controles uit.”

Geen handhaving in Bernheze

In Bernheze werden er geen controles uitgevoerd. “Wij gaven horecaondernemers, verenigingen en een aantal commerciële organisaties de ruimte om te ervaren hoe het is om de regels na te leven.  We hebben vertrouwen dat zij zich aan de regels houden. We hebben daarom de betrokken verengingen en horecaondernemers gevraagd om ons een terugkoppeling te geven van waar ze tegen aan lopen of zijn gelopen, of wat er goed ging, zodat we daarop kunnen anticiperen.” Aankomende week wordt er ook in Bernheze gestart de controles.