Den Bosch heeft primeur met eerste Dag van de Volkshuisvesting
In Congrescentrum 1931 in Den Bosch werd maandag de hele dag gepraat over de toekomst van de woningbouw in Nederland. Demissionair-minister Hugo de Jonge opende de eerste editie van de Dag van de Volkshuisvesting.
De dag is bedoeld voor alle instanties die op dat gebied actief zijn, zoals gemeenten, woningbouwverenigingen en projectontwikkelaars. Woningbouw, duurzaamheid, betaalbaarheid en leefbaarheid zijn maandag de centrale thema’s.
"Hoe zorgen we nou dat we met elkaar veel meer betaalbare woningen gaan bouwen en zorgen dat wonen weer betaalbaar wordt voor mensen", aldus De Jonge. "Vorig jaar waren de nieuwbouwwoningen die toen verkocht werden gemiddeld meer dan vier en halve ton. Niet normaal natuurlijk, dat kun je met een normaal inkomen niet betalen. Ik denk dat we weer een beetje rekening moeten houden met mensen met een normaal inkomen."
De dag begon met talkshow waar ook de Bossche wethouder Pieter Paul Slikker bij aanschoof. In de middag is er een ‘inspiratieprogramma’ met verschillende sessies over uiteenlopende onderwerpen. De bedoeling van de dag is om te laten zien waar het goed gaat met de volkshuisvesting maar ook waar de grootste knelpunten zitten. "De afgelopen dertig jaar hebben we eigenlijk niet gebouwd voor wat de vraag van de samenleving was, maar is er te veel duur gebouwd. Dat moet om", zegt Slikker.
Stevige doelstellingen
Nederland kent een zware opgave voor de komende jaren. Tot en met 2030 moeten in totaal 981.000 woningen worden gebouwd. Tweederde daarvan moet ‘betaalbaar’ zijn, oftewel voor de lage en middeninkomens. Verder moeten er 2,5 miljoen woningen geïsoleerd worden en 120.000 gebouwen verduurzaamd. Ook de leefbaarheid in kwetsbare buurten moet worden verbeterd, zo is het landelijk beleid.