Den Bosch krijgt eerste coronaproof festival: “Het kan weer”

Het allereerste coronaproof-georganiseerde festival strijkt zaterdag neer bij de Brabanthallen in Den Bosch. Met The Funniest Festival Ever wil de organisatie laten zien dat ‘dit soort dingen weer kunnen’.

Als mensen zich realiseren dat het weer kan, dat dit soort uitjes weer kunnen en gewoon harstikke veilig zijn, dan is ons doel bereikt”, legt Anne Thijs Stegeman van de organisatie uit.

Corona-proof

De organisatie van het festival heeft sinds de zomermaanden hard gewerkt aan de coronaproofing van het evenement. “We doen een gezondheidscheck bij de ingang en hebben overal crowdcontrollers staan, die de mensen moeten begeleiden naar de zalen en hun plek.” Bovendien staan de stoelen overal keurig anderhalvemeter uit elkaar, zijn er met tape indelingen op de vloer gemaakt en is de dag opgedeeld in twee delen om extreme drukte te voorkomen. In de ruimte van het 1931 congrescentrum passen normaal gesproken zo’n 500 mensen; nu is er per dagdeel ruimte voor minder dan 300 gasten.

Het thema van het festival is humor. “We willen mensen er aan herinneren wat humor ook al weer precies is en laten zien dat je met humor vanuit een ander perspectief naar bepaalde dingen kan kijken.” Stegeman benadrukt dat hoewel corona ongetwijfeld de revue zal passeren tijdens het festival, er niet de nadruk op ligt. “We zijn er in ons dagelijks leven al zo vaak mee bezig en worden er al zo vaak mee geconfronteerd. Zaterdag willen we mensen gewoon het gevoel mee geven dat er weer gelachen kan worden, op een veilige manier.”

De eerste grap is overigens al gemaakt; wie goed oplette, zag vrijdag dat verschillende standbeelden in de stad een bijzonder hoedje op hadden. “Dat was gewoon een gekke, grappige actie. Om mensen te laten weten dat als ze volgend jaar weer die punthoedjes zien, het festival weer plaatsvindt!”