Google Maps

Den Bosch neemt 'totaalpakket aan maatregelen' tegen overlast in centrum

De gemeente Den Bosch heeft een totaalpakket aan maatregelen vastgesteld om de overlast in de omgeving van de Oranje Nassaulaan en Wilhelminabrug aan te pakken.

Al jaren klagen ondernemers en bewoners over overlast die wordt veroorzaakt door verwarde personen, verslaafden en dak- en thuislozen. Dat speelt zich vooral af rondom de dag- en nachtopvang van Novadic-Kentron en de Wilhelminabrug en dan met name in de zomermaanden.

Aan twintig personen die overlast geven zijn zogeheten gemeentelijk regisseurs gekoppeld. Zij proberen hen toe te leiden naar zorg en een zinvolle daginvulling. Politie en stadstoezicht zijn inmiddels ook al strenger aan het handhaven. Bij de Wilhelminabrug komt een alcoholverbod. Een gespecialiseerde beveiliger gaat overlastgevers aanspreken op hun gedrag en gaat proberen ze naar de juiste zorg te krijgen.

Rondhangen ontmoedigen

Met Stadsklooster San Damiano zijn gesprekken of daar ook een soort van gecontroleerde inloop kan komen. Samen met omwonenden wordt gekeken naar opties om het rondhangen op de Wilhelminabrug te ontmoedigen, bijvoorbeeld door het plaatsen van plantenbakken en de inrichting van groenstroken. Om te kijken of de maatregelen effect hebben, wordt jaarlijks een monitor uitgevoerd naar de leefbaarheid en veiligheid in de omgeving. De eerste meting is in juni. Ook wordt iedere maand het aantal incidenten in kaart gebracht.

Om de Wilhelminabrug een positievere  uitstraling te geven wordt er tijdens de Bossche Zomer een activiteit geprogrammeerd. Opvallend detail is verder ook dat Jumbo City in de Visstraat het goedkope bier uit de schappen heeft gehaald.