Den Bosch presenteert zich als Cultuurstad van het Zuiden, ‘maar Bossche kunstenaars merken daar niets van’

De Bossche kunstenaarscollectieven STOK en Met als Doel Kunst hebben naar eigen zeggen te weinig plekken in Den Bosch om hun kunst te kunnen exposeren. Ze voelen zich door de gemeente Den Bosch in de kou gezet en luiden daarover dan ook de noodklok.

De Cultuurstad van het Zuiden. Met die ronkende term wordt Den Bosch gepresenteerd als een stad die cultuur hoog in het vaandel heeft staan. Maar kunstenaars van Bossche bodem, zoals de 85-jarige Rudolf Gras, zien dat heel anders. Hij was 17 jaar voorzitter van het kunstenaarscollectief ‘Met als doel kunst’ en weet maar al te goed waar het in Den Bosch aan ontbreekt.

“Hoeveel galerieën hebben we nog? De ene na de ander gaat weg of lost op. Dan blijft er weinig over. Waar moeten we in ’s-Hertogenbosch nu nog naartoe?”

(Tekst loopt door onder de video)

Dat verhaal onderschrijft Ineke van Berkom, één van de vijf kunstenaars die ook is aangesloten bij het collectief ‘Met als doel kunst’: “Den Bosch schermt zo met de kreet ‘Cultuurstad van het Zuiden’, maar als kunstenaars merken wij daar niets van. In Den Bosch is geen expositieruimte, kunstenaars die van de kunstacademie af komen, hebben ook geen atelierruimte: het is hopeloos.”

Lidwien van Noorden, die als kunstenares de cultuursector in Den Bosch een warm hart toedraagt, vindt dat er actie moet worden ondernomen. “We willen de cultuurstad van het Zuiden zijn, we zijn de stad van Jeroen Bosch, we hebben een kunstacademie; we moeten écht aandacht besteden aan een goed kunstklimaat”, aldus Van Noorden, die zelf onder andere een kunstwerk heeft gemaakt dat vlak naast het sluiswachtershuisje op de Hinthamerbrug staat.

Het is hopeloos.

• Ineke van Berkom, Met als doel kunst.

Ze vindt het dan ook van belang om te benoemen dat Imke van Dillen van stichting Weeshuisjes een bijdrage aan de cultuur in de stad heeft geleverd. Ook werkt Van Noorden regelmatig samen met de stichting Ongekend, dat evenementen in Den Bosch organiseert, waaraan jonge talentvolle kunstenaars hun medewerking verlenen.

Kruithuis

Het collectief Met als doel kunst had een expositieruimte in de Melkfabriek, maar die was recentelijk in gebruik voor opslag van bouwmaterialen van woningbouwvereniging Zayaz. Inmiddels is dat probleem opgelost, maar daarmee is de Melkfabriek volgens de kunstenaars één van de zeldzame betaalbare locaties waar geëxposeerd kan worden.

De stichting Stedelijk Overleg Kunstenaars, kortweg STOK, kon tot 2018 terecht in het Kruithuis en huisde tot 30 april in een pand aan de Pastoor de Kroonstraat. Maar ook dáár moet StOK nu uit. En dat valt Oscar Schrover niet mee. Hij is de (tijdelijke) voorzitter van het collectief waarbij zo’n tachtig Bossche kunstenaars aangesloten zijn.

“Dat wil zeggen dat we na nog geen twee jaar – waarvan we langer dan acht maanden gesloten zijn geweest – het pand moesten verlaten. Da’s heel vervelend. Ik heb altijd gevonden dat de kunstenaars van de stad een goede tentoonstellingsruimte verdienen. En nog steeds vind ik dat de kunstenaars dat verdienen.” Die mening was ook de PvdA toegedaan, die zowel over de expositieruimte van Met als doel Kunst áls over die van STOK vragen stelde aan het college.

Reactie gemeente

Uiteraard heeft Dtv Nieuws ook de gemeente om een reactie gevraagd. Die luidt als volgt: “Op dit moment is er betaalbare expositieruimte in de Melkfabriek, in de Willem Twee, op verschillende plekken op de Tramkade en in Rosmalen (Kubra). Elke ruimte bedient een eigen doelgroep. (…) Er is op dit moment vanuit de gemeente geen nieuws over een expositieruimte voor Stok. Het vinden van ruimte is in principe een verantwoordelijkheid van Stok. Daar zijn zij van op de hoogte. Waar het kan, denkt de gemeente mee.”