Den Bosch start met een burgerberaad: ‘op zoek naar de zachte stemmen’
In Den Bosch gaat voor het eerst gewerkt worden met een burgerberaad om gewone inwoners meer zeggenschap te geven bij het maken van nieuw beleid. Het moet helpen om de kloof tussen politiek en burgers te verkleinen en meer onderling vertrouwen te kweken.
Het burgerberaad wordt ingezet voor de nieuwe woonzorgvisie die er volgend jaar moet komen. In het burgerberaad kunnen zo’n 100 mensen gaan meepraten over het onderwerp. Ze worden via loting uitgekozen. Daarvoor worden zo’n 10.000 brieven gestuurd aan mensen met verschillende achtergronden. Op die manier moet het burgerberaad een juiste afspiegeling worden van de maatschappij. In een periode van vier tot zes maanden komt het burgerberaad in meerdere sessies bij elkaar, bijgestaan door een begeleider. De deelnemers krijgen zelf ook veel te zeggen over de vorm waarin het gebeurt.
Alle stemmen horen
Wethouder Pieter Paul Slikker (PvdA) vindt het een mooie manier om te horen hoe er in de samenleving wordt gedacht over bepaalde onderwerpen: “Wij willen álle stemmen horen in onze wijken en dorpen over belangrijke opgaven. Er zijn mensen die makkelijk de weg naar het stadhuis weten te vinden. Maar er zijn ook de stemmen die veel zachter klinken of helemaal niet. De stem van inwoners die soms het vertrouwen kwijt zijn dat hun stem er óók toe doet in onze samenleving.”
Belangrijk onderwerp
De overleggen in het burgerberaad moeten leiden tot een eindrapport met aanbevelingen voor het gemeentebestuur. De woonzorgvisie is volgens de wethouder een uitstekend onderwerp om op deze manier aan te pakken, omdat het iedereen aangaat en het een groot probleem dreigt te worden: “Over 20 jaar hebben we twee keer zoveel oudere inwoners en minder werkenden in de zorg. Daarover willen we met inwoners op ontdekkingstocht. Wat betekent dat voor hoe we oud willen worden? Voor wat we over hebben voor elkaar? Wat we nodig hebben in onze wijken en woningen? Wat verwachten we van onze zorgmedewerkers?”
Op 4 juli moet de Bossche gemeenteraad nog aangeven wat ze precies verwacht van het burgerberaad.