Den Bosch start met gescheiden inzameling van luiers

Luiers en incontinentiemateriaal kunnen vanaf nu gescheiden worden ingeleverd in Den Bosch. Er zijn speciale containers geplaatst bij de milieustations in Rosmalen op de Treurenburg en op de Titaniumlaan bij de ingang van het kantoor van de Afvalstoffendienst.

De gemeente ’s-Hertogenbosch wil onder meer voorkomen dat het luiermateriaal voor overlast gaat zorgen, vooral in de zomermaanden. Luiers en incontinentiemateriaal zorgen ervoor dat de grijze containers snel vol komen te zitten en het neemt ook veel ruimte in beslag bij stortingen in ondergrondse containers. De materialen kunnen nu dus gescheiden worden ingeleverd maar daarvoor moeten wel speciale luierzakken gebruikt worden die gratis verkrijgbaar zijn bij de milieustraten.

Duurzaam verwerken

De Afvalstoffendienst onderzoekt momenteel welke mogelijkheden er zijn om de luiers in de toekomst duurzaam te verwerken. Ze komen dan niet meer in de verbrandingsoven terecht maar worden helemaal gerecycled. De kunststoffen uit de luier vormen dan de basis voor nieuwe producten, het organisch afval wordt biomassa.

De hoeveelheid speciale containers wordt vanaf 1 juli uitgebreid. In de wijk Maaspoort komen dan als proef extra containers en ook bij verschillende kinderdagverblijven komen speciale luiercontainers. Na een jaar wordt dan bekeken of ze in de hele gemeente komen te staan.