Den Bosch trekt zo’n 33 miljoen euro uit voor nieuw energie- en koopkrachtpakket
De gemeente Den Bosch komt met een nieuw pakket aan maatregelen om inwoners te helpen tegen de stijgende energiekosten en dalende koopkracht. Het steunpakket bedraagt zo’n 33 miljoen euro.
Den Bosch vangt verschillende signalen op dat de onzekerheid onder inwoners en ondernemers toeneemt. “Dit concluderen we onder meer uit de gesprekken die inwoners en ondernemers met ons gemeentelijk contactcentrum hebben”, aldus burgemeester Jack Mikkers.
“Gelijktijdig zien we landelijk dat mensen zich weten aan te passen aan de omstandigheden. De stijging bij Eerste Hulp bij Geldzaken en bij het gebruik van onze Bossche voedselbank zijn voor ons echter wel degelijk signalen dat we ons schrap moeten zetten”, schrijft Mikkers.
Maatregelen
Daarom komt de gemeente nu met aanvullende maatregelen. Zo komt er een kledingpas voor kinderen die te maken hebben met armoede. Daarmee kunnen ook deze huishoudens winterkleding kopen. Den Bosch verwacht dat de maatregel ook in 2023 nodig zal zijn.
Verder krijgen tieners die naar de middelbare school gaan en vanuit thuis bijvoorbeeld geen smartphone kunnen aanschaffen, ondersteuning vanuit de gemeente.
Ook is er aandacht voor ouderen. De wetten en regels zijn voor hun te ingewikkeld waardoor ze inkomensvoorzieningen mislopen. Sommigen komen hierdoor onder het sociale minimum. Daarom komt er bij Eerste Hulp bij Geldzaken iemand die zich specifiek richt op deze doelgroep.
Tot slot komt er een regeling voor het inruilen van bijvoorbeeld oude koelkasten of wasmachines. Het gaat om inwoners die in 2022 de individuele inkomenstoeslag hebben ontvangen en wonen in een huis met energielabel C, D, E, F, G of onbekend. Zij mogen eenmalig een oud-apparaat inruilen voor een energiezuinige. Hiermee verwacht het college 1400 huishoudens te kunnen helpen.