Den Bosch wil de diepere oorzaak van de avondklokrellen weten

Het Bossche college van B en W wil de diepere redenen boven tafel zien te krijgen van de avondklokrellen die op 25 januari voor veel schade hebben gezorgd in de binnenstad. Daarvoor wordt samengewerkt met de Rijksuniversiteit Groningen.

Dat laat het college weten in een brief aan de gemeenteraad over de vervolgacties die na de rellen worden ondernomen. Tijdens en na de rellen zijn 52 verdachten aangehouden, veelal jongeren. Het college zegt nu dat het de onderliggende problematiek bij de relschoppers bloot wil leggen. ‘Waar komt het getoonde gedrag vandaan en leven de problemen alleen bij de relschoppers of ook bij een grotere groep jongeren’, zijn vragen die daarbij aan bod komen. Daarbij wordt verwezen naar de coronacrisis die ook veel impact heeft op de bewegingsvrijheid van jongeren.

Onderzoek naar voedingsbodem

Het college wil er ook achter zien te komen wat de gemeente nog meer kan doen om ervoor te zorgen dat jongeren niet ontsporen. De gemeente gaat meedoen aan een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen naar de voedingsbodem van relgedrag. Want als je beter weet waar dat gedrag vandaan komt, kun je er ook beter preventief tegen optreden, denkt het college. Belangrijk doel is om van de aangehouden jongeren profielen op te stellen. Dit moet meer inzicht geven in hun achtergronden en gaat mogelijk leiden tot gemeenschappelijke kenmerken, zo wordt uitgelegd in de brief.

Gedragsverandering

Net zo belangrijk is het vervolgens om in te zetten op een positieve gedragsverandering, aldus B en W: “Want hoe kwalijk het ook is wat zij hebben gedaan, zij verdienen het niet om voor de rest van hun leven getekend te zijn vanwege hun daden.” Het is de bedoeling de jongeren te gaan begeleiden en hulp te bieden. Bij minderjarigen krijgen ook de ouders steun aangeboden. Daarvoor wordt gekeken naar de al bestaande mogelijkheden maar ook naar mogelijke andere creatieve ideeën.