Den Bosch wil groenere en duurzamere schoolgebouwen realiseren
Schoolgebouwen in Den Bosch moeten in de komende jaren duurzaam, toekomstbestendig en multifunctioneel zijn. Dat is de conclusie uit een plan dat het college opstelde met schoolbesturen en andere partners.
Duurzaamheid
Duurzaamheid is een belangrijk onderdeel van de plannen voor onderwijshuisvesting. Om de ambities in het duurzaamheidsbeleid van de gemeente te behalen, wil de gemeente bij nieuwbouw en gerenoveerde gebouwen inzetten op het realiseren van energieneutrale en gasloze gebouwen. In 2045 wil Den Bosch namelijk klimaatneutraal zijn.
Bestaande schoolgebouwen moeten ook energiezuinig worden gemaakt, volgens de wetgeving voor Bijna-Energie-Neutrale-Gebouwen (BENG). Op het gebied van licht, lucht en geluid wil de gemeente dat de scholen aan hoge normen voldoen, die beter zijn dan volgens het bouwbesluit minimaal nodig zijn.
Flexibiliteit
Om de schoolgebouwen zo circulair mogelijk te maken, wordt er bij nieuwbouw en renovatie een materialenpaspoort opgesteld. Hierin staat welke materialen er zijn gebruikt en welke een tweede leven kunnen krijgen.
Om te zorgen voor toekomstbestendige scholen moeten de gebouwen kunnen worden ingezet voor meerdere doeleinden. Er wordt in eerst instantie gebouwd voor het onderwijs, maar bij de bouw wordt gezorgd dat de panden eenvoudig kunnen uitbreiden of inkrimpen. Op deze manier wil de gemeente leegstand in de toekomst voorkomen.
Groene schoolpleinen
Er moet een einde komen aan grote schoolpleinen vol met stenen. De nieuwe doelen stellen dat deze meer groen moeten bevatten. "Deze schoolpleinen dragen bij aan een positieve beleving van buitenspelen en aan de gezondheid van leerlingen."
Een bepaald oppervlakte groen wordt bij nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen verplicht gesteld en er moeten opvangmogelijkheden worden georganiseerd voor water op en rondom de gebouwen en schoolpleinen. "Op deze manier kunnen de kinderen door natuurinclusief spelen en natuureducatie nieuwe ervaringen opdoen."
Multifunctioneel
Bij de (basis)scholen wil de gemeente ook verhuurbare ruimte realiseren voor kinderopvang. Daarnaast wordt het makkelijker om onderwijsruimte incidenteel of met regelmaat te verhuren aan niet commerciële, culturele en maatschappelijke partners. Hiermee geeft het college deels invulling aan een voorstel dat het CDA om basisscholen meer in te zetten als gemeenschapshuis, bijvoorbeeld voor muziekles of als ontmoetingsplek.