Den Bosch zegt 'ja' tegen windmolens en zonnepanelen in duurzame polder
De gemeenteraad van 's-Hertogenbosch heeft dinsdagavond ingestemd met haar aandeel in de regionale energiestrategie (RES). Daarin trekken de gemeenten in Noordoost-Brabant samen op om richting het jaar 2030 energie te besparen. En dat moet gaan gebeuren met windmolens en zonnepanelen in de 'duurzame polder'.
Dat windmolens en zonneparken een invloed gaan hebben op de leefomgeving, dat weten de partijen in de raad wel. Maar de gedachte dat er vóór 2030 energie bespaard moet worden in de regio, overheerst op een enkeling na bij de partijen. En dus zeiden 26 van de 35 aanwezige raadsleden 'ja' tegen windmolens en zonneparken in de duurzame polder. "Dit is slechts een tussenstap op papier, in 2050 moeten we een klimaatneutrale gemeente zijn", maakte Geert Verbruggen (D66) het partijstandpunt duidelijk.
Toch hangt de vlag er beter bij dan pakweg een jaar geleden. Toen stemde de gemeenteraad al in met een voorlopige restopgave. Daarin stond Den Bosch meer te doen dan nu, dat komt omdat er in het afgelopen jaar stug is doorgegaan met het opwekken van energie.
Aandacht voor vogels
Toch probeerden partijen van links tot rechts nog te sleutelen aan de plannen. Zo vonden Gewoon ge-DREVEN, 50PLUS en Leefbaar 's-Hertogenbosch dat het aantal windmolens en zonneparken allemaal wel een tandje minder kon. Hun motie redde het niet. De PVV vindt het onderwerp überhaupt het bespreken niet waard. Toch nam hij de moeite om zijn collega's meermaals te beschuldigen van het regeren over de rug van de inwoners.
Een motie van De Bossche Groenen, Gewoon ge-DREVEN en de SP die ervoor moet zorgen dat vogels niet te lijden gaan hebben onder windmolens haalde het wél. Het zwartverven van één wiek behoort tot de mogelijkheden.
Nu de opgave als een paal boven water staat, kan de gemeente op zoek naar plekken binnen de polder tussen Oss en Den Bosch. Hoeveel windturbines en zonnepanelen er precies terecht gaan komen, is nog niet bekend. Daar beslist de raad later over en dat ongetwijfeld weer de nodige gespreksstof opleveren.