Dertien mensen aangehouden bij protestactie Animal Rebellion bij kantoor ZLTO

Actiegroep Animal Rebellion bezette maandagochtend het ZLTO-kantoor in Den Bosch. De politie bevestigt dat er 13 mensen zijn aangehouden.

“Ze eisten dat onze sector per direct zou stoppen met het produceren van dierlijke eiwitten. Dat kan helemaal niet, is totaal niet realistisch. Maar goed, we zijn het gesprek met ze aangegaan en het verliep allemaal vriendelijk", laat ZLTO-woordvoerder Erik Martens weten.

Ik snap wel dat ze aandacht wilden trekken. Maar dat had van mij niet zo gehoeven; als ze gewoon op een normale manier binnen waren gekomen, waren we ook het gesprek met ze aangegaan

• Mark de Jonge, ZLTO

De actiegroep, bestaande uit zo’n vijftien jongeren, kwam rond elf uur het kantoor van ZLTO binnen, ketende zich aan elkaar vast en eiste een gesprek met Wim Bens, de voorzitter. Die was toevallig die dag niet aanwezig, en dus gingen directeur Kathleen Goense en Erik Martens met de jongeren in gesprek.

Statement

 “Ze wilden natuurlijk een statement maken met de manier waarop ze bij ons binnenkwamen, ik snap wel dat ze aandacht wilden trekken. Maar dat had van mij niet zo gehoeven; als ze gewoon op een normale manier binnen waren gekomen, waren we ook het gesprek met ze aangegaan”, voegt woordvoerder Mark de Jonge hier nog aan toe.

“Op een gegeven moment was het gesprek klaar, en hebben wij de groep twee keer vriendelijk verzocht om weg te gaan. Dat gebeurde niet en dus heeft de politie de groep uiteindelijk naar buiten begeleid”, vertelt Martens. De politie bevestigt dat er ME is ingezet bij de protestactie, en dat er dertien actievoerders zijn aangehouden.

Afgelopen vrijdag protesteerde dezelfde actiegroep nog bij het Provinciehuis.