advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Dierenweide 't Wikkie in Empel krijgt dieren over het hek geworpen: 'In en intriest'

Onvoorstelbaar vinden ze het bij dierenweide ’t Wikkie in Empel. De afgelopen weken worden daar regelmatig dieren letterlijk over de schutting gegooid en dat levert een hoop ellende op.

Toegegeven, het verzorgen van een viervoeter, kip of knaagdier kost tijd en eigenaren van zo'n huisdier hebben daar niet altijd zin in. Maar je dier ergens achterlaten, daar denkt toch niemand aan? En toch gebeurt het, zien ze bij dierenweide ’t Wikkie in Empel. Daar worden dieren regelmatig over het hek gegooid, tot woede van de vijftien vrijwilligers van 't Wikkie. Normaal gebeurt het twee á drie keer per jaar, maar de afgelopen weken was het al geregeld raak.

Vechten tot de dood

Geen probleem, toch?. Ruimte genoeg bij ’t Wikkie. Maar dat ligt anders. "Het wordt vaak gedaan door mensen die denken dat hun dier bij ons een beter leven heeft", zegt Lambert Caljouw van 't Wikkie. "Mooi niet. Zeker met konijnen levert het vervelende situaties op. Wanneer de groep een indringer ziet, vallen ze die aan. Tot de dood."

Twee weken geleden werd er bij 't Wikkie nog een kalkoen over de schutting gegooid. Die werd opgejaagd door de kippen in de dierenweide. "Met als gevolg dat de kalkoen uit paniek de sloot in sprong en verdronk", aldus Caljouw.

Celstraffen en hoge boetes

Naast het dierenleed, leveren de dierendumpingen de vrijwilligers de nodige zorgen op. "We moeten aangifte doen, de dierenambulance bellen. Schrik niet; het is dierenleed en op dit vergrijp staat een maximale straf van 3 jaar celstraf en boetes tot €19.500", waarschuwt secretaris Caljouw.

Maar bij de politie komt 't Wikkie niet ver. "Er wordt gezegd dat we camera's aan moeten schaffen", legt voorzitter Floor de Graaff uit. "Maar kijk eens om je heen. Het is hier zo groot, dat is niet te betalen. Daarnaast loop je de kans dat camera's gesloopt worden."

Voorlopig doen de vrijwilligers dus een beroep op het gezond verstand van mensen, meer is er niet te doen.