'Brabanders kunnen toekomstige overstromingen zoals in Limburg zelf helpen voorkomen'

Waterschap Aa en Maas heeft ervoor gezorgd dat wij hier in Brabant droge voeten hielden toen in augustus een groot deel van Limburg onder water stond. Maar die zekerheid ook in de toekomst blijven bieden, wordt een steeds grotere opgave.

Zo zei dijkgraaf Mario Jacobs zaterdag in het Dtv-praatprogramma Focus. In Limburg kon het waterschap weinig betekenen, door de heuvelachtige omstandigheden daar, maar juist hier moest het waterschap aan het werk. "We hebben ons werk uitstekend gedaan. We hebben alle openingen die we hebben dicht gezet en de dijk goed bewaakt. Daardoor is het water er niet onderdoor geschoten."

Weerextremen

Het waterschap is dus goed voorbereid, maar volgens Jacobs blijft dat niet zo in de toekomst. Als gevolg van klimaatverandering krijgen we steeds vaker te maken met weerextremen. Het regent harder en vaker en op andere momenten hebben we juist een enorm tekort en heerst er droogte. "De sloten, beken en de omgeving op die extremen inrichten is een van de grootste opgaven. We moeten veel meer gaan doen." 

Daar zijn inmiddels projecten voor, zoals dijkversterking en het meer ruimte geven aan de Maas. Maar volgens de dijkgraaf zijn we zelf nog veel belangrijker. "Als je ziet hoeveel mensen hun tuin hebben ingericht met alleen maar stenen, waardoor het water niet de bodem ingaat, maar direct het riool in. We kunnen die overstromingen zelf voorkomen, door zelf 'ons steentje weg te halen'."