advertentie Banner SNLR.nl

Dilemma's rondom wenselijk plan Bergakkers 3 in commissie Bernheze

VORSTENBOSCH - Dat het wenselijk is om meer woningen te bouwen in Vorstenbosch, daar was de commissie Ruimtelijke Zaken van de gemeente Bernheze het al snel over eens. Maar er zijn nog genoeg vragen rondom het plan die beantwoord moeten worden.

In tien jaar moeten er 50 woningen gebouwd worden met het plan Bergakkers 3. "In 2018 is Vorstenbosch gegroeid van 1931 inwoners naar 1971. Dat is mooi. Maar doorstromers en instromers moeten een plek krijgen. Bergakkers 3 is de enige optie voor Vorstenbosch", vertelde de Dorpsraad Vorstenbosch. 
Dat gevoel leeft ook in de commissie Ruimtelijke Zaken. Maar er zijn nog veel vragen. Hoe om te gaan met een geitenhouderij die op 750 meter van het plangebied ligt? En wat te doen met een agrarisch loonbedrijf wat ook in de buurt ligt? SP'er Cor van Erp vatte dat alles samen: "Aan de ene kant zeggen we dat we gebouwd moet worden. Want dat is keihard nodig. Aan de andere kant horen we een loonbedrijf zeggen: 'Ik maak herrie'. En er is ook een geitenhouderij in de buurt en de volksgezondheid moet je respecteren. Het is gewoon lastig. We staan achter dit initiatief, ondanks alle belemmeringen."
"Het is een dilemma. Je moet alles afwegen. Want wat zijn nou de gevolgen? Dat weten we op dit moment niet", vertelde wethouder Peter van Boekel. Hij gaf aan dat de Provincie, GGD en regiogemeenten bij elkaar hebben gezeten. "Daarin hebben we besproken welke ruimte veilig is om te bouwen. Hoe ga je sowieso om met alle bouwactiviteiten in de gemeenten. En dat er maatwerk moet komen voor specifieke gevallen zoals Bergakkers 3. Als je binnen twee kilometer van een geitenhouderij niet meer mag bouwen, dan kunnen Heeswijk-Dinther en Vorstenbosch helemaal niks meer maken." In de toekomst krijgen geïnteresseerden informatie van de gemeente over mogelijke gezondheidsrisico's: "We zullen waarschuwen."