advertentie Banner SNLR.nl

Directeur Bernhoven rekent op ‘vloedgolf aan patiënten’

Directeur Geert van den Enden van ziekenhuis Bernhoven in Uden verwacht de komende tijd een ‘vloedgolf aan nieuwe coronapatiënten. 

Hij rekent daarbij op steun van de regionale en nationale overheid. 

Uden bevindt zich in het epicentrum van het coronavirus

• Geert van den Enden, directeur Bernhoven

De directeur sprak donderdag de medewerkers van het ziekenhuis toe in een videoboodschap. “Uden bevindt zich in het epicentrum van het coronavirus. Dat betekent dat wij als Bernhoven in een hele ernstige situatie zijn terechtgekomen”, zo begint Van den Enden zijn verhaal. 

Grote impact

De situatie heeft een grote impact op het personeel en de directeur zegt de zorgen ook goed te begrijpen. “Doordat we in dat epicentrum werken zien wij ook meer dan wat andere mensen om ons heen en in het land zien. Dat raakt ons en dat zijn beelden die we maar moeilijk kwijtraken”, zo zegt Van den Enden. Hij roemt de flexibiliteit onder het personeel dat samenwerkt om een ‘stabiele crisisorganisatie’ neer te zetten. 

Wij zien meer dan we willen zien

• Geert van den Enden, directeur Bernhoven

Volgens Van den Enden is het voor het personeel ook heel moeilijk om aan de buitenwacht uit te leggen wat zij binnen meemaakt: “Wij zien meer dan wat we willen zien”. In Bernhoven worden momenteel bijna alleen nog nog maar coronapatiënten verpleegd en die aantallen gaan volgens de directeur snel toenemen. Ook op de afdelingen waar het nu nog relatief rustig is, zal dat snel voorbij zijn. 

Nieuwe maatregelen

Er worden daarom nieuwe maatregelen genomen. Vrijdag wordt er een triage-tent bij de spoedeisende hulp in gebruik genomen om nieuwe patiënten snel op te kunnen vangen. Van den Eenden geeft daarbij ook aan dat er hulp komt van de regionale en landelijke overheid om te helpen bij de ‘vloedgolf aan patiënten die op ons afkomt’. Welke maatregelen dat precies zijn, legt de directeur niet uit. Wel zegt hij dat andere ziekenhuizen bereid zijn om patiënten over te nemen. 

Grote inzet

Van den Enden roemt tot slot de grote inzet van het ziekenhuispersoneel maar roept iedereen ook op om goed op elkaar te blijven letten: “Want dit is niet een sprintje wat we aan het trekken zijn, dit is iets wat we een langere periode met elkaar moeten volhouden”. 

Tot slot steekt de directeur het personeel nog even een hart onder de riem: “Samen staan we sterk. En ik ben ontzettend trots dat jullie met zoveel liefde voor elkaar en voor de patiënten dit aan het doen zijn. Dank je wel en heel veel sterkte en succes.”