Directeur Instituut Verantwoord Medicijngebruik over corona: ‘Het gaat nog een tijd duren’

Het kan nog tot eind volgend jaar duren voordat het merendeel van de corona-vaccinaties is toegediend. “Zoals het er nu uitziet, denk ik dat we eind november volgend jaar een eind zijn.”

Dat stelt Ruud Coolen van Brakel, directeur van Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) in het Dtv-programma Focus, naar aanleiding van corona en de mogelijke vaccins. “Ik zou graag een heel optimistisch verhaal willen vertellen, maar de realiteit is dat we moeten afwachten of de vaccins ook zo goed werken en zo veilig zijn als ze nu beloven. We moeten nu nog afgaan op wat de fabrikanten zelf hebben gezegd. Dat is niet zo eenvoudig.”

Het is dus nog een kwestie van geduld hebben, zo verwacht Coolen van Brakel: “De komende periode moeten we ons nog gewoon aan de gedragsregels gaan houden. Stap voor stap zal het wat makkelijker worden voor iedereen, maar het gaat nog een tijd duren.”

Effectiviteit

De drie mogelijke vaccins stemmen Coolen van Brakel overigens wel hoopvol: “De vaccins helpen om antistoffen bij mensen op te wekken, waardoor er minder mensen besmet raken. De effectiviteit ligt tussen de 70 en 95 procent, afhankelijk van de vaccins. Dat zegt niet alles, want we weten niet of dat ook betekent dat mensen niet besmettelijk zouden zijn. En we weten ook niet hoe lang ze werken en of ze voorkomen dat mensen ernstig ziek kunnen worden of overlijden. We moeten wachten op de echte publicaties.”

Het IVM is een onafhankelijk instituut waar voornamelijk artsen en apothekers werken. Het houdt zich bezig met alle mogelijke activiteiten op het gebied van de kwaliteit, de veiligheid en de betaalbaarheid van geneesmiddelen, waaronder ook vaccins.

In de studio van Dtv neemt het Instituut het zogeheten ‘coronajournaal’ op, waarin wekelijks de ontwikkelingen op het gebied van het coronavirus worden behandeld. Deze uitzendingen zijn bedoeld voor apothekers en huisartsen en zijn zodoende niet te zien op Dtv.