advertentie Banner SNLR.nl

Directeur Theater aan de Parade: ‘Het loopt nog niet zo’

Nu de honderd-personen-regel vanaf 1 juli niet meer van kracht is, krijgen theaters weer wat meer lucht. Toch is het voor Alex Kühne nog maar de vraag of alle beschikbare stoeltjes weer gevuld gaan worden.

Kühne, directeur van het Theater aan de Parade, zegt daarover in het televisieprogramma Focus het volgende: “Ik ben benieuwd wat het publiek gaat doen. We zien nu, als ik een aantal van mijn collega’s hoor: het loopt nog niet zo. De mensen zijn nog een beetje afwachtend. Wij zeggen; ‘kom nou maar gewoon, het is hartstikke leuk’. Ik hoop dat mensen zich er in september veilig en senang bij voelen.”

Coen Bais, directeur van theater De Lievekamp in Oss, is optimistischer: “Wij hebben een andere ervaring. Wij zijn redelijk eigenwijs toch gaan voorverkopen, daar zijn we anderhalve week geleden mee begonnen en dat loopt vrij goed. Ik had er eerst slapeloze nachten over, maar dit is hoopgevend.”

Verdampt

De financiële vooruitzichten van De Lievekamp zijn volgens Bais daarentegen minder rooskleurig: “We hebben de afgelopen tijd helemaal niets verdiend. Met 30 mensen in de zaal verdien je niets. Met 100 ook niets en met 150 draai je misschien een héle kleine omzet. Dat betekent dat ons eigen vermogen dit jaar verdampt. We kunnen nog vooruit tot het eerste kwartaal van volgend jaar en daarna gaan we echt diep het rood in”, aldus Bais, die hoopt nieuwe financiële middelen aan te kunnen wenden: “We hebben samen met de gemeente opgetrokken in een lobby naar het ministerie van OC&W om een extra ondersteuning rond te krijgen voor ons als regionaal theater. Diezelfde lobby loopt richting de provincie.”

Verbazing

Dinsdag maakte Theater aan de Parade bekend dat haar voorstellingen gehouden kunnen worden in de Mainstage, een onderdeel van de Brabanthallen. In die zaal kunnen 900 tot 1000 bezoekers op anderhalve meter van elkaar plaatsnemen. Dat voorstel kwam er nog voordat de nieuwe versoepelingen bekend werden gemaakt, waarin de honderd-personen-regel wordt losgelaten. Dat nieuws voelde dan ook als een geschenk uit de hemel voor Kühne.

“Er is een brief naar het ministerie gestuurd met de vraag ‘Wanneer gaat het slot eraf?’ De verwachting was pas half augustus, maar wat schetste onze verbazing? Dinsdagavond was het al bal: de NOS meldde dat het eraf ging. Nu staan we vooraan met een theater waar we 900 tot 1000 mensen veilig kunnen ontvangen en wat ook mag. Daar zijn we ontzettend blij mee.”