Discussie begroting: donkere wolken boven Den Bosch

“Geen enkele inwoner van Den Bosch zou komend jaar privé zoveel geld uitgeven als ze zouden weten dat ze de jaren daarna veel minder te besteden hebben, maar wij doen dat als gemeente wel."

Met die woorden vatte Cecile Visscher van de SP het gevoel van een groot deel van de oppositie samen in de discussie over de begroting 2020. Den Bosch heeft voor 2020 nog een sluitende begroting, maar voor de jaren daarna ‘zijn er grote donkere wolken te zien’ zoals diverse partijen het noemden.

Dat komt onder andere omdat het Rijk de gemeenten in Nederland minder geld geeft omdat in 2011 gedacht werd dat er in de jaren erna meer gemeenten zouden fuseren. Dat is nooit gebeurd, maar die korting is wel blijven staan. Niet de incidentele tegenvallers of structurele problemen in de stad zijn dus de oorzaak maar het Rijk brengt het huishoudboekje van Den Bosch in de problemen.

Volgens Visscher van de SP, maar ook Hendrickx van De Bossche Groenen is er in 2020 geen enkel voorstel om bepaalde investeringen uit te stellen. De Bossche Groenen zou uitgaven rondom citymarketing en datastad op dit moment in de ijskast willen zetten.

Volgens fractievoorzitter Pieter Paul Slikker van de PvdA is deze begroting een soort tussenpaus: “We beslissen nu over zaken maar misschien staan die over een paar maanden weer ter discussie als we moeten nadenken over 2021.Het college had deze keuzes nu al moeten maken en iets minder geld uitgeven aan de eigen hobby’s zoals een groene onderwijsboulevard, langzaam verkeersbrug Zuid-Willemsvaart en nieuwe parkeergarages.”

Paul van der Krabben van Bosch Belang suggereerde in de commissievergadering dat bepaalde investeringen misschien uitgesteld moeten worden, tot er meer duidelijkheid is over de financiële positie in 2021.

Het voorstel van PvdA-voorman Slikker om twee tot drie euro per maand extra OZB belasting te heffen kon op weinig enthousiasme rekenen bij de coalitiepartijen VVD en Rosmalens Belang. Ralph Geers van de VVD was duidelijk: “We gaan niet met onze handen in de portemonnee van de burger zitten. Judith Hendrickx van De Bossche Groenen noemde het een populistische uitspraak van de VVD: “De VVD komt zelf met geen enkel voorstel om de problemen op te lossen in 2021 en verder.”

De coalitiepartijen waren enthousiaster over de begroting, maar hadden ook wel opmerkingen. Zoals aandacht voor het toenemend aantal daklozen (GroenLinks), de nood op de woningmarkt (D66), sluiproutes in de kleine kernen (CDA) en een scan van de ICT van de gemeente op veiligheidsrisico’s (VVD).

Volgens wethouder Hoskam zijn de zaken in de begroting 2020 financieel afgedekt en wacht er nog een flinke discussie voor 2021 en verder.

De gemeenteraad bespreekt op 12 november de plannen voor volgend jaar.

advertentie

Lees ook deze artikelen