advertentie Banner SNLR.nl

DNA-test om ‘Berghems DNA’ vast te leggen

Met een wattenstaafje langs de binnenkant van je wang gaan, om te bepalen of je wel echt ‘Berghems DNA’ bezit. Dat kon zaterdagmiddag aan het Kerkplein in Berghem.

“We willen laten vastleggen wat het betekent om Berghemse te zijn”, licht de teamleider van de DNA-bus toe. ‘Dokter’ Maud van Orsouw garandeert een pijnloze, honderd procent nauwkeurige DNA-test. “Eerst moet je met een wattenstaafje langs de binnenkant van je wang vegen. Dat wattenstaafje doen wij dan in een gelabeld reageerbuisje en volgende week zijn de resultaten dan binnen!”, legt de teamleider uit.

Het idee voor de test komt van de familie Van Orsouw, die wilde vastleggen wat het nou écht betekent om Berghemse te zijn. "Er komen natuurlijk steeds meer mensen in Berghem wonen die hier niet geboren en getogen zijn. Dat is natuurlijk hartstikke mooi, maar we willen hiermee vastleggen hoe Berghem nu is", aldus Maud. 

Tekst loopt door onder de video

Echt Berghems
“Typisch Berghems voor mij is het gezellige, het dorpse. En Berghemnaren zijn altijd heel erg gastvrij!”, aldus één van de ‘patiënten’. Waar het Berghemse DNA dan uit bestaat? “Iedereen is hier altijd druk met de carnaval of het verenigingsleven. Als je een echte Berghemnaar wil zijn, moet dat wel in je bloed zitten!”, legt één van de omstanders uit.

“Voor mij is het Berghemse DNA echt vriendelijkheid en voor elkaar klaar staan. Hier helpt iedereen elkaar nog. Ja, dat dorpse ons kent ons, dat is voor mij belangrijk”, aldus geboren en getogen Berghemse Mieke van Haren.

Maud van Orsouw is natuurlijk geen echte dokter: de DNA-tests zijn onderdeel van haar act voor de aanstaande pronkzitting in het eerste weekend van februari. Tijdens deze pronkzitting zullen de resultaten van de DNA-test bekend worden gemaakt.