Docenten volgen ontwikkelingen chatbot: 'Dit gaat normaal worden'
Microsoft steekt de komende jaren miljarden dollars in de verbetering van het steeds populairder wordende ChatGPT. Het kan leerlingen redelijk eenvoudig helpen bij het maken van een huiswerkopdracht. Op het Maaslandcollege in Oss houden ze ontwikkelingen daarom nauwlettend in de gaten. "Je kunt heel krampachtig zijn, maar het geeft ook mogelijkheden", zegt docent Engels Erik Hippmann.
(Tekst loopt verder onder de video's.)
Dtv-reportage uit Oss:
Dtv-reportage uit Den Bosch:
Het gratis online programma geeft door middel van kunstmatige intelligentie antwoorden op ingevoerde vragen. HBO en universiteiten maken zich zorgen of leerlingen zelf nog wel hun teksten schrijven. "Er zijn meer ontwikkelingen waar met argusogen naar werd gekeken. Toen de rekenmachine kwam was iedereen bang dat niemand meer kon rekenen. Het handschrift maakte mensen dommer omdat ze niets meer hoefden te onthouden. Het is nu spannend, maar dit gaat normaal worden."
'Ik zou het niet durven'
Leerlingen van de Osse middelbare school weten van het bestaan van de tool, maar zeggen het nog niet voor onderwijsdoeleinden gebruikt te hebben. "Ik zou het niet durven. Stel, iemand komt er achter, dan krijg ik een 1", vreest leerling Vina Sieben. "Uit principe zou ik het niet doen omdat het dan is alsof ik plagiaat aan het plegen ben", weet Ivo Huisman die ChatGPT gebruikt om de tool grappige verhalen te laten vertellen.
Hippmann denkt wel dat het werk van docenten gaat veranderen. "Nu moet je beter nadenken over welke opdrachten je mee geeft. Je kunt het beter maar bespreekbaar maken, zodat je het in je voordeel kan laten werken. Docenten kunnen de tool bijvoorbeeld ook vragen om opdrachten te verzinnen."
Dtv Nieuws vroeg ook Het Hooghuis met locaties in Oss en Heesch om een reactie. De scholenkoepel verwees naar de schriftelijke reactie van de stichting Carmelcollege: