advertentie Banner SNLR.nl

Dochter wethouder wacht in Tanzania op terugvlucht

'Als alles goed gaat is onze dochter morgen thuis'. Dat twittert Bernhezer wethouder Rien Wijdeven wiens 29-jarige dochter vanuit Tanzania probeert om terug te keren naar huis.

Circa 200.000 Nederlanders zitten nog vast in het buitenland, vanwege werk of vakantie en proberen een reis terug te boeken. "Mijn dochter was met vier vrienden op safari en kreeg daar niets mee van wat er allemaal in korte tijd is veranderd in de wereld door het coronavirus", vertelt Rien Wijdeven. "Ik heb dinsdag contact met haar gezocht en gevraagd of ze er niet over dacht om naar huis te komen. Want straks kan het helemaal niet meer." 

Twee weken geleden is ze naar Tanzania gegaan om daar vrienden te bezoeken en vakantie te vieren. "Een vriendin uit Lith woont daar omdat haar vriend vanwege zijn studie een half jaar in een ziekenhuis werkt. Ook zij komen nu terug vanwege alle onzekerheid. Ook al omdat blanken daar worden uitgescholden en zelfs bedreigd als mogelijke verspreiders van het coronavirus."

Thuiskomen is alleen niet zo makkelijk. De ambassade zegt dat je het zelf moet oplossen, aldus Wijdeven. Vluchten worden geschrapt door arbeidstijdverkorting bij vliegpersoneel en de prijzen van tickets zijn onbetaalbaar. "Vanaf 10.000 euro en hoger", weet Wijdeven. "En heb je een ticket dan worden vluchten zo weer geannuleerd wat inhoudt dat je weer van voren af aan kunt beginnen en je krediet moet verhogen op je creditcard."

Zijn dochter is nu op het vliegveld in Dar Es Salaam en vliegt als het goed is vanavond met de anderen naar Dubai, en vandaaruit naar Amsterdam. "Hopelijk is ze vrijdagavond thuis."