advertentie Banner SNLR.nl

Documentaire over drama Bossche vriendengroep

Een vriendengroep uit Den Bosch speelt de hoofdrol in de aangrijpende documentaire Short Trip. De jongens verloren een van hun vrienden bij een ongeluk, maar hadden dat eigenlijk nooit verwerkt.

Documentairemaker Cassandra Offenberg uit Amsterdam had het idee om een film te maken over een vriendengroep waarbij een van de leden plotseling is weggevallen. Via via kwam ze in contact met de vriendengroep uit Den Bosch. "Vanaf het begin vonden zij het een mooi idee als er een film zou komen. Zij zien het als een klein eerbetoon aan hun vriend", vertelt Offenberg.

Zij zien het als een klein eerbetoon aan hun vriend

• Cassandra Offenberg, maker Short Trip

De film zoekt het gevoel van onsterfelijkheid van de vriendengroep op. In hoeverre heeft het verlies van de vriend de groep veranderd, dat is een van de belangrijkste vragen in de documentaire. De regisseur ging met de Bosschenaren naar een huis in Frankrijk. Met een strak draaischema, dagelijkse interviews en vooral ook gewoon het vastleggen van deze 'short trip' werd het een film met een mix van vele emoties. "Het werd niet alleen een film over verdriet. Ze vierden daar juist ook het leven en trapten veel lol", zegt Offenberg.

Het ongeluk zelf, dat gebeurde op de Weg van de Toekomst in Oss, wordt nauwelijks besproken in de film. De film gaat vooral in op hoe dit slechte nieuws bij de vrienden aankwam en hoe zij hier daarna allemaal mee om gingen.

Deze groep had er bijna geen tijd voor om te rouwen. Ze waren het leven aan het vieren

• Cassandra Offenberg, maker Short Trip

Muziek van Osse componist

Hardcoremuziek speelt in de film een essentiële rol. De vrienden luisterden daar vaak samen naar. Offenberg stelde met de vrienden een playlist samen. Daarvan maakte Wouter van den Boogaard uit Oss een compositie. Hij werkte al eerder met de Amsterdamse filmmaker. "De muziek ging heel veel over en weer. Uiteindelijk is iedereen tevreden. Het gaat heel erg op emoties zitten", vertelt Van den Boogaard, die de hoofdrolspelers uit de film nog nooit heeft ontmoet. "De muziek is erg uitgesproken. De eerste vijf minuten kom je door het hardcorestuk direct in de belevingswereld van de jongens. Ook al houd je er niet van, je begrijpt meteen hoe de jongens het beleven."

Nog geen première

De film draaide een paar weken terug op het online filmfestival in Nijmegen. De bedoeling is dat Short Trip ook op andere festivals, zoals het Nederlands filmfestival, te bewonderen is. Er is nog geen officiële première geweest, door het coronavirus. Maar die staat nog wel op de planning. Short Trip zal daarna ook op televisie te zien zijn, maar er is nog geen uitzenddatum bekend.