Dodenherdenkingen in Bernheze beetje kaal, maar hoe dan ook waardevol
Burgemeester Marieke Moorman heeft samen met vertegenwoordigers van oranjecomités in Bernheze een moment stil gestaan bij diverse oorlogsmonumenten. Voor het tweede jaar op rij, zonder aanwezigheid van publiek. "Verschrikkelijk jammer, want je hoopt juist dat je dit soort belangrijke momenten van herdenken met een groep kan doen", aldus de burgemeester.
Allereerst bracht Moorman een bezoek aan het kerkhof in Heesch om bloemen te leggen bij het monument voor de omgekomen soldaten. Daarna ging ze naar het monument aan de Hoogstraat om ook daar een krans te leggen. Behalve leden van het Oranjecomité was daar niemand bij. "Het is een beetje kaal. Ik mis ook de kinderen die er altijd bij zijn, want juist voor de nieuwe generatie is het belangrijk om er bij stil te staan. Dat doe je toch het liefst samen."
Sobere herdenking
Harry van Kempen van het Oranjecomité Heesch vindt het waardevol om toch wederom een sobere herdenking te organiseren. "Om stil te staan bij de mensen die zijn overleden in de tijd dat de vrijheid even zoek was en een heleboel mensen, schuldig en onschuldig, hun leven hebben moeten laten." Eind september 1944 werd Brabant bevrijd. Heesch kwam zwaar onder vuur te liggen. "Mensen die bijna bevrijd waren, hebben het toch moeten bekopen met hun leven", vertelt Van Kempen.
Film
Moorman hoopt dat iedereen thuis dinsdagavond twee minuten stilte in acht neemt en even denkt aan 'de slachtoffers die gevallen zijn en de vrijheid waar we dankzij hen in kunnen leven'. De gemeente Bernheze maakte een speciale film met verhalen van mensen die de oorlog hebben meegemaakt. Die film wordt dinsdagavond op Dtv Oss-Bernheze uitgezonden. "De oorlog houdt je alleen maar levend door de verhalen te vertellen. Dat is wat we in de film doen." Later op de dag bezocht Moorman ook de andere kernen van Bernheze.