advertentie Banner Trined

‘Doodschieten mag alleen als het niet anders kan’

Progressief Bernheze vindt het doodschieten van onschuldige dieren onnodig en wil het jachtgebied voor jagers daarom inperken.

“We zien dat er in Brabant 150.000 dieren per jaar doodgeschoten worden, terwijl dat vaak niet noodzakelijk is”, zegt Jesse Jansen, raadslid van Progressief Bernheze. Om het aantal doodgeschoten dieren omlaag te brengen wil de partij de jacht inperken door de gemeente minder grond te laten verkopen aan jagers. “Als we dat niet meer doen zijn er minder jachtgronden en is er ook veel minder kans om te schieten in deze gemeente.”

Tekst loopt door onder video 

De wildbeheereenheid Aa en Wetering, actief in de gemeente Bernheze en Sint-Michielsgestel, ziet niets zitten in zo’n inperking omdat de jacht noodzakelijk is. “Wij denken dat de jacht onderdeel is van het buitenleven en dat je de jacht nodig hebt om het evenwicht te behouden in de natuur. Wij denken dat we als jagers onderdeel zijn van de natuur en daarmee ook de natuur moeten beheren”, vertelt voorzitter Willem Wijmenga.

Als de jacht wordt gereduceerd tot schieten, houden we ermee op. Dan kunnen we net zo goed naar de kleiduivenbaan gaan.”

• Willem Wijmenga

Volgens de voorzitter brengen wilde dieren schade toe aan landbouwgrond en moeten jagers daarom ingrijpen. Jansen ziet dat anders. “De jacht wordt vaak meteen als oplossing geboden, terwijl een hek plaatsen veel effectiever is om ervoor te zorgen dat dieren gespaard blijven.” Wijmenga: “Een hek plaatsen zie ik niet zitten. Nederland vol hekken plaatsen lijkt me niet wenselijk.”

Jagen wordt veel in verband gebracht met een schietsport, maar de wildbeheereenheid is het daar niet mee eens.  Sterker nog: wie zegt dat jagen hetzelfde is als schieten, kwetst de jager. “Jagen is een beheer en het schot is uiteindelijk het laatste deel van het beheer. Als de jacht wordt gereduceerd tot schieten, houden we ermee op. Dan kunnen we net zo goed naar de kleiduivenbaan gaan”, aldus Wijmenga.