Doorknipte afrasteringen en gesloopte hekwerken in de uiterwaarden aan de Maas: ‘Kan grote gevolgen hebben’

Vereniging Natuurmonumenten heeft de laatste jaren veel last van vandalisme in de uiterwaarden aan de Maas, het gebied van Ravenstein tot aan Den Bosch.

Recreanten in de uiterwaarden aan de Maas slopen steeds vaker hekwerken en knippen rasters door om het gebied te bereiken. “In Megen, de Koornwaard in Empel en ’t Wild breken ze alles af”, vertelt boswachter van Natuurmonumenten Ido Pruijn. Een van de vrijwilligers van de vereniging, Tonnie Voets vertelt “In de gebieden komen ook heel veel wildcrossers en auto’s. Als zij er niet doorheen kunnen, dan knippen ze sloten en raster kapot of halen zelfs de poorten eruit.”

Ernstige gevolgen

Dat kan grote gevolgen hebben. In verschillende gebieden zoals in de Koornwaard in Empel loopt vee rond. “Wij zijn verantwoordelijk voor het afsluiten van de gebied, zodat het vee de weg niet op kan lopen. En je wil niet tegen een koe opklappen op de snelweg, want die weegt een paar honderd kilo”, aldus.

De afgelopen maanden hebben de boswachter en vrijwilligers hard gewerkt om zoveel mogelijk nieuwe vernielingen te voorkomen. Tenminste, voor zover dat lukt. “Als ze met een slijptong, kettingzaag en knikmops komen om de geulen die wij graven weer dicht te gooien, dan kunnen wij niks meer tegenhouden”, aldus boswachter Pruijn.

U kunt verder lezen onder de reportage. ​​​​

Oogje in het zeil houden

De vereniging Natuurmonumenten heeft naast het verstevigen en herstellen van het hekwerk nog een doel. Pruijn: “Wij hopen dat buurtbewoners en andere recreanten samen met ons een oogje in het zeil willen houden. Samen moeten we proberen de rust terug te krijgen.”