Drie jaar cel en tbs voor neersteken Megense garagehouder

Een 26-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats is veroordeeld tot drie jaar cel en tbs met voorwaarden voor het neersteken van een garagehouder in Megen in maart vorig jaar.

De man had een proefrit gemaakt met een auto en toen hij terugkeerde ontstond er een woordenwisseling met de garagehouder. De verdachte liep aanvankelijk weg maar kwam terug met een mes. Hij stak verschillende keren in op het hoofd en het lichaam van het slachtoffer. Toen de garagehouder wegrende, werd hij nog achtervolgd door de dader. De broer van het slachtoffer wist de verdachte tegen de grond te werken waarbij hij zelf ook met het mes werd belaagd. Hij raakte niet gewond. De verdachte ging er vandoor toen een derde persoon te hulp schoot.

‘Dagelijks aan herinnerd’

Volgens de rechter was het gebruik van geweld ‘een volstrekt disproportionele reactie’. Het voorval heeft grote lichamelijke, psychische en emotionele gevolgen gehad voor de garagehouder die door een litteken op zijn voorhoofd dagelijks aan het incident wordt herinnerd, aldus de rechter. Omdat er bij de verdachte een depressieve stoornis en een persoonlijkheidsstoornis met narcistische trekken zijn vastgesteld, wordt het steekincident hem in verminderde mate aangerekend. 

De rechtbank vindt dat de verdachte niet zonder behandeling terug de maatschappij in kan. Daarom heeft hij naast de drie jaar cel ook tbs opgelegd gekregen. De man moet de slachtoffers ook een schadevergoeding betalen van in totaal bijna 7500 euro.