Droogte in Herperduin nu al zichtbaar
Het is droog in Herperduin, maar vrees voor een grote natuurbrand als in de Deurnsche Peel is er bij de bosopzichter niet. "Blussen gaat hier gemakkelijker"
De droogte is nu al goed zichtbaar in natuurgebied Herperduin. “Normaal gesproken zouden we hier met onze voeten onder water staan”, zegt bosopzichter Jorn Martens, terwijl de droge heide kraakt onder zijn schoenen. De droogte heeft alles te maken met de weinige regenval, maar ook met het feit dat de grond het water niet makkelijk vast kan houden.
Tekst loop door onder video
Volgens Martens hebben de libelle en amfibieën last van de droogte. “Zeldzame amfibieën en insecten zullen dan verdwijnen”, stelt hij. Door de droogte kan ook de libelle zijn eitjes niet afzetten en kan deze zich niet voortplanten. “De droogte komt te vroeg en gaat te snel”, voegt Martens toe. De bosopzichter merkt ook dat bomen uitsterven door de droogte. "Hierdoor gaan fijnsparren in vitaliteit achteruit en daar profiteert een kevertje van, de letterzetter. Dat diertje kruipt onder de bast en maakt gaatjes in de spar waardoor de boom op den duur afsterft."
Een natuurbrand kan door de droogte ook in Herperduin uitbreken, maar een eventuele brand zal volgens Martens niet snel groot worden. “Er is hier een groot aantal calamiteitenpaden. De brandweer weet deze paden te vinden. Herperduin is makkelijk toegankelijk voor de brandweer. Ook hebben we hier bluswaterputten”, aldus Martens.
Ondanks de droogte merkt Martens een toename van het aantal bezoekers dat barbecued in de Herperduin en daarbij ook barbecueresten achterlaat. Dat is volgens hem niet de bedoeling.