'Drugsprobleem in Uden moet niet groter worden gemaakt dan het is'

Wethouder Gijs van Heeswijk (Jong Uden) is het niet met het CDA Uden eens dat er in Uden sprake is van hoger drugsgebruik dan elders in de regio.

Volgens het CDA, dat zich baseert op de jeugdmonitor van het GGD, is er sprake van excessief drugsgebruik in de gemeente Uden. "Hierin wordt Uden vergeleken met het gemiddelde in de regio Hart voor Brabant en zie je dat Uden op bijna alle fronten hoger scoort. Zo blijkt dat het aanbod hasj of wiet in een uitgaansgelegenheid in de regio Hart van Brabant 8% is en in het centrum van Uden 17 procent."

Van Heeswijk erkent dat drugs een probleem vormt in Uden, maar hij wil niet spreken van schrikbarende cijfers. "Het CDA zegt dat het drugsgebruik excessief is, maar dat is niet zo. Dat blijkt ook niet uit de monitor en dat zegt de GGD ook niet. Ook jongerenwerkers en huisartsen herkennen het beeld wat het CDA schetst niet."

De wethouder vindt dat iedere drugsgebruiker in de gemeente er één te veel is. Daarom lanceerde de gemeente eerder een campagne die er voor moet zorgen dat drugsgebruik niet normaal gevonden wordt. "Via jongerenwerk en scholen willen we met jongeren in gesprek over waarom zij drugs gebruiken. De insteek is niet 'drugs mag niet', maar juist door in gesprek te gaan met jongeren door te laten zien dat ze drugs eigenlijk niet nodig hebben."

'Drugs is niet normaal'

Het CDA stelde eerder vragen aan het college over het drugsprobleem in Uden. De partij zegt teleurgesteld te zijn in de antwoorden. Binnenkort in de commissievergadering wil de partij drugs opnieuw onder de aandacht brengen. "Het CDA wil een probleem bespreekbaar maken. Drugsgebruik onder jongeren is niet normaal."