DS'97 geeft strijd niet op: 'Schaijk en Reek laten zich horen'

De Landerdse politieke partij DS'97 hoopt nog altijd dat de gehele gemeente Landerd niet fuseert met Uden. Volgens partijlid Nol de Jong komt DS'97 binnenkort met een petitie.

Raadsleden uit Uden en Landerd reden maandag in twee grote touringcars door de zes dorpskernen om kennis te maken met de dorpen. Ook leden van DS'97 zaten in de bus. De partij is fel tegenstander van het verloop van het fusieproces en vindt dat burgers ook iets te kiezen te moeten hebben. Volgens DS'97 zouden Schaijk en Reek liever bij Oss willen, dan meegaan in de fusie met Uden.

Deelname aan de bustrip door Uden en Landerd moet volgens DS'97-lid Nol de Jong niet gezien worden als een teken dat de partij zich neerlegt bij de voorgenomen fusie. "Verre van dat", stelt De Jong. "We zijn ons aan het beraden op verdere acties en gaan sowieso een petitie opstellen voor de bewoners van Schaijk en Reek. Daarnaast willen we ontmoetingen organiseren met mensen om het Osse verhaal te vertellen. Schaijk en Reek gaan van zich laten horen."

De ruim 1600 mensen die voor Oss hebben gestemd, kun je niet laten zitten

Nol de Jong, partijlid DS'97

Het is volgens De Jong nog geen zekerheid wat de fusie betreft. "Al communiceren beide gemeentes dat wel zo", vertelt hij geërgerd. Hij vestigt zijn hoop dus op de petitie. "In Nuenen hadden ze recent ook een petitie. 1400 mensen gaven toen aan niet te willen fuseren met Eindhoven. Dat is toen uiteindelijk niet gebeurd." 

In 2018 hield DS'97 een enquête tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. In Schaijk en Reek konden mensen -naast stemmen voor de verkiezingen- hun voorkeur voor Oss of Uden geven. In Schaijk vulden 2615 mensen de enquête in, waarvan 56,1 procent voor Oss en 41,3 procent voor Uden stemde. In Reek vulden 589 mensen het formuliertje in en kwam Uden met 58,9 procent als meest populaire uit de bus, terwijl Oss het met 34,5 procent moest doen. 

"De ruim 1600 mensen die voor Oss hebben gestemd, kun je niet laten zitten. Als net zoveel mensen de petitie ondertekenen, dan kun je concluderen dat er weinig draagvlak is in die kernen", zegt De Jong. Volgens hem lanceert DS'97 binnen een maand de petitie. "Ik kan niet zeggen wanneer, want we willen het meteen goed doen. Deze kans krijgen we maar één keer."

Ook kunnen er nog zienswijzen ingeleverd worden door inwoners en omliggende gemeenten, wanneer het herindelingsontwerp ter inzage ligt. "En ik heb begrepen dat ook de gemeente Oss er eentje in gaat dienen. Het is nog lang geen gelopen race."

advertentie

Lees ook deze artikelen