Duidingsdebat: D66 en De Bossche Groenen spreken elkaars taal niet
De uitkomst van het duidingsdebat over het advies van verkenner Alexander Pechtold stond al vast: de huidige coalitie + PvdA gaan onderhandelen. Maar voor de politieke fijnproever was er dinsdagavond nog wel wat te halen in de Bossche gemeenteraad. Vooral het onbegrip tussen D66 en De Bossche Groenen viel op.
Ze hadden het waarschijnlijk liever anders gezien maar de fractieleden van de Bossche Groenen kregen wel alle aandacht van de andere partijen in de raad. Vooral op het moment dat voorvrouw Judith Hendrickx wilde weten wie van de aanwezige partijen haar partij onbetrouwbaar vond?
Daar maakte de fractievoorzitter van D66, Mike van der Geld meteen korte metten mee: “Dat hebben we niet gezegd, wat wij wel tegen de verkenner hebben gezegd is dat er onvoldoende vertrouwen is en dat komt vooral door de diepe inhoudelijke verschillen tussen onze partijen zoals over het bouwen in het Prins Hendrikpark en ook de windmolens in de Rosmalense polder.” Ook Ufuk Kâhya (GroenLinks), Ralph Geers (VVD) en Roy Geers (Rosmalens Belang) deden een duit in het zakje als het ging om inhoudelijke verschillen. Maar Hendrickx begreep het niet of wilde het niet begrijpen. Zij vond dat D66, GroenLinks, PVDA en haar eigen partij samen een coalitie zouden moeten vormen. Hoe vaak Mike van der Geld ook probeerde aan te geven dat dit maar 16 zetels waren en dus geen meerderheid van minimaal 20, het liet Hendrickx onverschillig. “Ik zie het vooral als een gemiste kans voor D66 en GroenLinks zo zei ze voor de camera van Dtv.
Volgens Van der Geld speelt de stijl van De Bossche Groenen ook wel mee in het besluit om te gaan voor de PvdA als nieuwe coalitiepartner. Die partij is natuurlijk blij dat ze op de nominatie staat om toe te treden tot het college, maar wil dat alleen als ze duidelijk het eigen geluid naar voren kan brengen. “Het grote thema waar de PvdA zich enorm zorgen maakt over de tweedeling in de samenleving. Daar zullen we in de onderhandelingen op in zetten”, zo zegt fractievoorzitter Pieter Paul Slikker.
De PvdA gaat dus onderhandelen en niet De Bossche Groenen. Toch ligt er voor die partij en de andere partijen in de raad wel een opdracht volgens verkenner Alexander Pechtold. Hij zou graag zien dat alle partijen, inclusief De Bosche Groenen, de komende vier jaar eens met elkaar gaan praten om dit soort problemen te voorkomen: “Ook al zijn er veel partijen in Den Bosch, je hebt er best een flink aantal nodig om tot een meerderheid te komen en als dat over vier jaar weer het geval is, is het toch fijn als je uit een wat groter vijvertje kan vissen.”
De komende weken gaan partijen onderhandelen. Op 10 mei is een reguliere raadsvergadering. Dat zou een eerste mogelijkheid zijn waarop de nieuwe coalitie zich kan presenteren.